11. des
UENIGE: Knut Magga (t.v.) vant rettssaken om reinbeitedistrikt 5C, men fortsatt er det rein fra Smuk-distriktet i området. Smuks advokat Thomas Hjermann (t.h.) sier man bør kunne samarbeide når det er vanskelige beiteforhold.
 
Fremdeles konflikt om reinbeite
Selv om Magga-familien vant rettssaken mot Smuk om rettighetene til reinbeitedistriktene i Sør-Varanger, har ikke Smuk fått all reinen ut av området. Nå har Fylkesmannen fått saken.

Publisert: 08.jan.2014 15:43
Oppdatert: 23.okt.2017 10:35

Dommen i fjor sommer slo fast at reinbeitedistrikt 5C, fra Bugøynes til Treriksrøysa, skal være beiteland for Pasvik- og Neidensiidaene. Dermed måtte Smuk trekke reinen sin ut. Men fremdeles er det Smuk-rein i området som Magga bruker, og nå har Mariann Wollmann Magga, på vegne av Knut Magga, skrevet til Fylkesmannen og klaget.

Viser til dom

– Vi klager på manglende oppfølging av vedtaket i områdestyret i fjor, som er gjort på bakgrunn av dommen som ble fattet, sier Mariann Wollmann Magga.
I brevet hevder hun at Smuk bevisst driver reinen inn i 5C og forhindrer utdriving, at Smuk-distriktet ikke har drevet reinen ut etter områdestyrets vedtak og at reinpolitiet følger opp og prøver å løse konflikten, men at det ikke nytter.
– Siden slutten av oktober har det vært rein på vårt område som ikke skal være der. Noen er drevet ut, men det er fortsatt rein igjen. Det er ingen tvil om rettighetsforholdene, og ettersom det nå er Fylkesmannen som har overtatt reindriftsforvaltningen, har vi sendt klage dit, sier Magga.

Vanskelige forhold

Smuk-distriktets advokat, Thomas Hjermann, sier at det pågår et kontinuerlig arbeid med å få reinen ut av området, men at det er svært vanskelig.
– Med alt mildværet som har vært, er det svært vanskelige beiteforhold, det er mye nediset beite. Reinen har vært vant til å være i dette området i flere tiår, og vender selvsagt tilbake dit hvor beitet er bedre. Man har prøvd å jage reinen ut, men de sprer seg og er vanskelig å få samlet. Det hjelper ikke akkurat på at Magga har vært ute og jaget reinen med skutere og hunder og vært med på å spre reinen, sier Hjermann.

Dyrehelse

Han legger til at når det er vanskelige beiteforhold, burde man heller hjelpe hverandre.
– Det er snakk om et område som Magga ikke har brukt, og hvor reinen til Smuk har vært i flere tiår. Når det er så vanskelige beiteforhold som det er i år, burde man heller hjelpe hverandre. Det er også et dyrehelsehensyn i dette. Reinen skal ha mest mulig fred og ro nå på denne tida, ikke bli jaget rundt, sier han.

Vil se på virkemidler

– Klagen vil bli behandlet av Fylkesmannen og så sendt til videre til Reindriftsstyret, sier reindriftsagronom Ingolf Balto.
Fra 1. januar i år overtok Fylkesmannen reindriftsforvaltningen i Finnmark. Ingolf Balto tilhører den nye Reindriftsavdeling Øst i Karasjok, som tidligere var avdelingskontor for Reindriftsforvaltningen.
– Jeg skal ikke forskuttere hva som blir resultatet av behandlingen, men dommen fra rettssaken og vedtaket fra områdestyret står jo fast, så det som vil bli diskutert er jo hvilke virkemidler man skal ta i bruk for å løse konflikten. Vi har jo hørt argumentene fra begge sidene i saken, men om det er mulig å snakke om samarbeid i vanskelige tider, det vet jeg ikke, sier Balto.
Han sier at klagen kom litt for seint til å bli behandlet før jul.

Omorganisering

– Da hadde vi veldig mye å gjøre i forbindelse med omorganiseringen. Men den vil bli behandlet i løpet av uka, og så sendt videre til Reindriftsstyret. Om de så bestemmer seg for å ta et hastemøte eller vente til det fastsatte møtet i februar, kan jeg heller ikke si, sier Balto.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no