23. okt
KIMEK-SJEF: Greger Mannsverk. (Arkivfoto)
 
Frykter EU-parlamentsforslag
EU-parlamentet kan foreslå å stoppe all arktisk oljeleting. Det liker verken norske regjeringsfolk eller Kimek i Kirkenes.

Publisert: 10.mar.2017 11:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:16

EU-parlamentet skal diskutere EUs arktiske strategi på mandag. I den forbindelse har det kommet inn forslag som lover godt for miljøvernerne, men dårlig for de som ønsker en oljeindustri-oppsving i nord. Forslagene som har versert i media de siste dagene, inkluderer at de skal jobbe for et «framtidig totalforbud mot utvinning av arktisk olje og gass.»

Ifølge nærings-nettavisen Sysla er de nordiske politikerne i full virksomhet for å få omgjort dette.

Det skal ikke være en bindende resolusjon som umiddelbart forbyr olje- og gassutvinning. Men Anniken Huitfeldt, som leder Stortingets utenriks- og forsvarskomité, er bekymret. Hun frykter at resolusjonen kan bli fulgt opp av EU-kommisjonen og EUs medlemsland.

- Slike tekster får betydning i andre forhandlinger, sier hun til Sysla.

Frykten sprer seg til Kirkenes. Der har iFinnmark intervjuet Greger Mannsverk i Kimek, en av de lokale bedriftene med planer om å etablere seg på Tømmerneset. Han tror et slikt forbud kan sette en stopper for oppbyggingen i Sør-Varanger.

- Hvis utvinningen i Arktis forbys, får vi ikke oppbyggingen vi håper på eller den lokale sysselsettingen. Tømmerneset-utbyggingen kan bli truet, sier han til regionavisa.

Mannsverk har imidlertid ikke mistet alt håp.

- Hvis det verste skulle skje, har vi heldigvis en stor nabo i øst som ikke kommer til å følge EU-vedtaket, sier Mannsverk til iFinnmark.

Europaminister Frank Bakke-Jensen sier til Sysla at EU-delegasjonen har jobbet systematisk og bredt med å fremme de norske synspunktene i Brussel.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no