22. okt
FORNØYD: Hans og Hjalmar Seipajærvi er fornøyd med å få levere i Bugøynes, selv om de helst så at prisen var høyere på torsken.
 
Godt fiske i Bugøynes
Med fisken rett utenfor døra og godt vær er Bugøynes-fiskerne godt fornøyd. Fangster mellom 1200 og 2000 kilo er vanlig.

Publisert: 06.apr.2013 17:10
Oppdatert: 23.okt.2017 10:37

På havna til Bugøynes Kongekrabbe er det mye liv om dagen. Iallfall fra mandag til og med torsdag da fiskebruket tar imot fangster av den lokale flåten. Deretter går fisken rund til Båtsfjord.
Skøyta «Havbris» med skipper og eier Hans Seipajærvi samt mannskap og søskenbarn Finn Hjalmar leverte til kaiformann Einar Berg da SVA var i fiskeværet.
- Fisket er ikke topp, men godt, og når vi som idag får 1 200 kilo på 30 garn, er vi fornøyd, sier Hans Seipajærvi mens han klargjør ei tobbe for formann Berg.
For de uinnvidde er et garn tretti meter langt, og tretti garn blir dermed 900 garnmeter.

På dørstokken

Tidligere i vinter opplevde de å fiske godt, men da var det problemer med å få levert.
- Etterhvert tok de kun imot hjemmeflåten på nordsida, og vi måtte vente til det ble mulig å levere i Bugøynes. Nå er vi glad for at vi får levere fire dager i uka her i hjembygda. Flere steder langs kysten får man ikke levert, så man kan nok si at vi er blant de heldige på den måten, mener han.
Han og søskenbarnet setter sammen med resten av bugøynesflåten garnlenkene søndag og første dragning blir mandag morgen.
- Det fine akkurat nå er at vi slipper å dra langt for å sette garna. Noen ganger må vi dra helt øst mot russegrensa eller vestover for å sette garna. Men slik det er nå, drar vi knapt forbi moloen før vi setter garna i bugøyfjordkjeften, eller munningen om du vil, forklarer skipper hans Seipajærvi.
Det blir naturligvis mest torsk under vårtorskefisket eller loddetorskefisket som det også kalles.
- Men det skjer jo at vi får annen fin fisk også. Ergelig nok mista vi ei flott kveite på rundt tretti kilo under dragninga torsdag, men det er sånt vi må regne med.

Ti kroner

- Det er fin størrelse på torsken, levra skikkelig feit , men noe av rogna begynner å bli bløt, forteller Finn Hjalmar Seipajærvi.
Rogna betales med sju kroner kiloen, mens levra går for tre kroner.
- Selv om fisket er bra, og det leveres mange tonn daglig, er ti kroner for liten betaling, men det kan vi dessverre ikke gjøre så mye med, mener han.
Uansett stortrives han på sjøen denne tida av året, selv om det ikke er noe slaraffenliv å være fisker.
- Vi må opp i firetida om morgenen for å dra garna, og er det mye fisk drøyer det langt utover ettermiddagen før vi har sløyd og gjort fangsten klar for levering. At været er så bra som det er nå gjør selvsagt jobben trivelig. Da er det verre med nordaust kuling og snebyger.
Formann Einar Berg trives også når det leveres under vårtorskefisket.
- Åtte, ti båter ror for Bugøynes og da blir det både arbeid, liv og røre . Og ikke minst fersk fisk,lever og rogn til fiskesugne over hele landet, smiler han.
En del bifangst blir det også. Ei og annen kveite , noen store uer, samt steinbit og flyndre ender på fiskeelskernes kjøkken.
Flere plasser i bygda henges det nå en god del fin vårtorsk, som til jul vil ende som julemat og mat for guder. Nemlig lutefisk.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no