9. des
LEKEKLARE: Finn Helge Lunde og Dag Norum fikk fylt Tivoli North-lokalet på åpningsseremonien. Nå håper de å få til et skikkelig gründernettverk rett ved torget. (Begge foto: Håvard S. Mækelæ)
 
Gründersamarbeid på dugnad
Finn Helge Lunde og Dag Norum kan godt sitte alene i nyåpnede Tivoli North en stund. Men målet er å fylle lokalet med gründere og få ungt blod inn i Sør-Varangers bedriftsliv.

Publisert: 07.apr.2016 11:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:03

Gründere trenger en arena å diskutere ting, bygge nettverk og lufte ideer, mener Finn Helge Lunde og Dag Norum. Tirsdag åpnet de et lokale i Kirkenes som skal sørge for akkurat det. Tivoli North heter stedet, som befinner seg rett ved torget i Kirkenes sentrum.
Ideen er at folk kan komme inn og leie seg en kontor- eller bordplass med datamaskin. Lokalet er åpent og har flere møterom, og skal legge opp til samvær mellom de forskjellige folkene som leier der, enten de er der i flere måneder, uker, dager, eller bare en time eller to.

Bedriften legger også opp til samarbeid med Basen og med Fretex. De håper å trekke gründeremner blant byens ungdom.

– Det er ikke vi etablerte som er fremtiden, påpeker Norum. Han trekker blant annet fram Ungt Entreprenørskaps arbeid, og elevbedrifter på videregående som har gjort det bra. Blant annet ble en Kirkenes-bedrift kåret til beste ungdomsbedrift i Finnmark dette året.

– Om vi skal klare å få ungdommen til å bli, må vi gi dem noe å gjøre, slår Norum fast.

Dugnadsdrift

Lunde og Norum kommer til å sitte fast inne på Tivoli North. De driver stedet på dugnad, ifølge Lunde.

– Vi skal drive dette som en ideell organisasjon, der overskuddet går tilbake til formålet. Om det blir større aktivitet, må vi ha ansatte, men nå er det bare oss, sier Lunde.

Det de får igjen er å være med på nettverket. De er nemlig selv gründere.

– Vi er med i et miljø som vi synes Kirkenes fortjener. Vi får være med på spennende prosjekter, og får bidra til å få nye ting til kommunen, sier han.

To års arbeid

Tivoli North er resultatet av to års arbeid fra Lunde og Norum, og etter hvert flere samarbeidspartnere. De teller omtrent 500-600 timers arbeid før det hele var i mål.

– Det har vært en lang ferd, men vi er sterke i troen, sier Lunde.

Når de nå åpner lokalene, har de sju eiere i aksjeselskapet, flere av dem lokale navn og bedrifter. De inkluderer blant andre Kirkenes Næringshage og Fiskebeck. Lunde og Norum er selv eiere via egne selskap.

Vekst andre steder

Lunde mener det er godt grunnlag for å få inn flere gründere i et slikt lokale, på basis av veksten liknende bedrifter har hatt i Oslo og andre steder.

– Om vi skal skape noe, må folk komme hit og delta, sier Lunde.
– Vi kan selv holde på her en god stund, Dag og jeg. Men om vi skal lykkes over lengre tid, må vi ha flere folk, sier han.
– Om det er bare jeg og Finn Helge som sitter her til jul, er det noe fundamentalt galt med oss eller med Sør-Varanger, mener Norum.

De to har hatt kontakt med 10-15 mulige brukere. De vet imidlertid hvor vanskelig det kan være å sette i gang med gründerprosjekt, så de har ikke kommet med noen ultimatum.

– Vi trodde selv vi skulle åpne for ett år siden, men så ble det forsinkelser med finansiering og rette lokaler, sier Lunde.
Halvparten av finansieringen til Tivoli North har kommet fra Innovasjon Norge. De har også flere lokale hjelpere, enten igjennom økonomi eller dugnad.

– Vil brukes

Så langt er tilbakemeldingene gode. Nina Danielsen fra Ungt Entreprenørskap ser for seg at de kommer til å bruke lokalet.
– Det er viktig for ungdomsbedrifter og elevbedrifter å få teste ideene sine på noen. Her kan de for eksempel trene på å pitche ideene sine til andre, sier hun.

– Mange av fremtidens yrker finnes ikke i dag, legger hun til.

Kristin Danielsen i Nor Lines ser også for seg at de kan bruke lokalet til å diskutere ideer.
– Det er ikke bare nye bedrifter som kan ha bruk for dette, mener hun.

En av eierne, Alf Kristian Amundsen, har selv tre aktive selskap, deriblant Preplay, som etablerer seg i San Francisco. Han er opprinnelig fra Sandnes, og håper å kunne bidra til lokal vekst.
– Man skal alltids flytte hjem en gang. Jeg startet selv mitt første selskap i 2009 og vet det er mange fallgruver man kan unngå, kommenterer han.

– Fantastisk timing

Ordfører Rune Rafaelsen mente åpningen av Tivoli North var fantastisk timing, da han stilte opp på åpningsseremonien.

– Det er ikke en uke siden kommunen leverte søknad om omstillingsmidler. Der er det fokus på gründervirksomhet, og målet er 300 arbeidsplasser i kommunen. Det tror jeg dette vil bidra med, sa han.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no