21. nov
HENGER GODT MED: Kongekrabbe fra Sør-Varanger erobrer andre markeder og greier seg uten det russiske, ifølge Svein Ruud i Norway King Crab.
 
Greier seg utmerket uten Russland
Norsk eksport av sjømat til Russland har stupt. Men for Sør-Varangers største sjømateksportør finnes det andre, og kanskje bedre markeder.

Publisert: 08.aug.2015 08:00
Oppdatert: 23.okt.2017 10:53

Mens Norge handler stadig flere varer fra Russland har strømmen den andre veien nesten tørket inn.

Norskrussisk handelskammer kom denne uka med tallene for norskrussisk handel første halvår i år.

Sammenliknet med samme tidsrom i fjor har norsk eksport til Russland gått ned med 78 prosent, eller 2,8 milliarder norske kroner. Det meste handler om sjømat.

Ifølge pressemeldingen fra daglig leder i handelskammeret, Jarle Forbord, har norsk sjømat stått for mellom 70 og 80 prosent av eksporten til Russland det siste tiåret.

- Konsekvensene blir enorme som følge av den russiske embargoen mot norsk sjømat, innført 7. august i fjor, skriver han.

- Aldri vært bedre

En av dem som straks merket restriksjonene fra øst var Svein Ruud i Norway King Crab. Han uttalte i slutten av august i fjor at det russiske markedet, som ble stengt over natta, utgjorde 20 prosent av bedriftens krabbesalg.

I dag sier han at han aldri har hatt et bedre år enn siden august i fjor.

- Vi har kommet inn på nye, hyggelige og enkle markeder, som USA, England og Midt-Østen.

Dette har tatt unna for det de tapte i Russland ifølge Ruud, og vel så det. Norway King Crab leverte ved årsskiftet det beste resultatet noensinne, forteller han.

- Og dette året ser ut til å toppe det.

De nye markedene gjelder både for krabbe og for reker som er den nye satsingen til Ruud gjennom Norway Shrimp.

- Jeg skulle gjerne hatt Russland som marked. Det er fortsatt kortest og raskest å kjøre over grensa ved Storskog, sier Ruud.

Samtidig sier han at Russland er også det markedet med mest vanskelig byråkrati og uforutsigbarhet. Og hvordan er det russiske markedet nå hvis landet igjen åpner for norsk sjømatimport? Hvilken kjøpekraft finnes?

- Vi vil nok se til Russland, men kanskje ikke hoppe på umiddelbart, mener Ruud.

Ukraina

Andre har tydeligvis ikke greid overgangen like bra. Stansen i russisk import av norsk sjømat i fjor kom etter at Norge valgte å følge EUs sanksjoner mot Russland, etter at Russland involverte seg i konflikten i Ukraina. Etter nesten et år er resultatene tydelige. Mens Norge eksporterte varer for nesten 3,4 milliarder kroner første halvår i fjor, sank det til 770 millioner kroner i første halvår i år. Samtidig økte norsk import fra Russland fra nesten 4,8 milliarder kroner første halvår i fjor til nesten 5,3 milliarder kroner i samme tidsrom i år. Det er en økning på ti prosent.

Totalt utgjør samhandelen mellom Norge og Russland 6,05 milliarder norske kroner.

Milliardtap

- En sektor som olje- og gassaktivitet i arktiske områder, hvor Norge er verdensledende, er også sanksjonert, skriver Forbord.

- For norsk industri representerer dette vesentlige utfordringer.

I Sør-Varanger har bedriften Kimek merket det med kraftig nedgang i oppdrag for seismikkfartøy for eksempel. Det ble nylig kjent at Kimek har redusert staben med elleve personer i sommer, gjennom oppsigelse, førtidspensjonering og overgang til ordinær pensjon.

Hvis situasjonen ikke endrer seg mener Forbord at tapet av norsk eksport av varer og tjenester til Russland i år vil beløpe seg til rundt ti milliarder norske kroner.

- Norske eksportører mot Russland er tapere i den pågående geopolitiske konflikten, skriver han, men øyner et lite håp i fortsatte markedsmulligheter innen områder som landbruk, fornyelse av fiskeriflåten og reiseliv. Han sier likevel samtidig at det vil ta lang tid å komme opp på tidligere nivå av norsk eksport til Russland uten sjømaten som ledende varegruppe.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no