8. des
SIKRE DRIFT: Miljødirektoratet mener samfunnshensynet veier tungt i denne saken.
 
Gruva fikk ja fra Miljødirektoratet
Miljødirektoratet lar Sydvaranger gruve få øke bruken av vannbehandlingskjemikalier. Tillatelsen er gitt ut året.

Publisert: 09.okt.2014 13:59
Oppdatert: 23.okt.2017 10:43

Sydvaranger gruve søkte i august Miljødirektoratet om tillatelse til å øke mengden av vannbehandlingskjemikaliet polyDADMAC (Magnafloc LT38) med fem tonn for året 2014.

Avgjørende

Økt bruk er av kjemikaliet er ifølge gruveselskapet avgjørende for at virksomheten skal kunne produsere ut 2014. Siden tilgangen på ferskvann i Øst-Finnmark er liten, må Sydvaranger gruve gjenvinne ferskvann med hjelp av vannbehandlingskjemikalier. Gjenvinningen går i korthet ut på å felle ut finpartikler fra prosessvannet slik at vannet kan brukes på nytt i prosessen. Økt mengde finstoff i malmen øker behovet for vannbehandlingskjemikalier i produksjonen.

- Sydvaranger gruve får tillatelse til å øke bruken av vannbehandlingskjemikalier resten av året. Dette anses nødvendig for videre drift og omfattende miljødokumentasjon tilsier at denne utvidelsen av totalmengden kjemikalier gir ubetydelig miljøskade. Gruveselskapet er i en vanskelig situasjon etter at tilgangen på hovedmalmforekomsten i Bjørnevannsbruddet er begrenset. Nye malmforekomster har ulik kvalitet, noe som gir varierende kjemikaliebehov, sier seksjonsleder Harald Sørby i Miljødirektoratet.

Miljødirektoratet anser det som uheldig at søknader om økte brukstillatelser kommer stegvis og to år på rad mot slutten av året.

- Det har vi gitt bedriften beskjed om, sier Sørby.

Fordeler

Miljødirektoratet mener at fordeler for virksomheten og samfunnet er vesentlig større enn mulige miljømessige ulemper. - Vårt vedtak er basert på eksisterende kunnskap om utslipp av vannbehandlingskjemikalier i maritimt miljø, risikovurderingen av stoffet og nye undersøkelser. Bedriften skal begrense forbruket av polyDADMAC så langt det lar seg gjøre innenfor den tillatte mengden. Bedriften må også fortsette miljøovervåkningen i fjorden, sier Sørby.

Sydvaranger gruve har også søkt om permanent å øke bruken av polyDADMAC. Denne søknaden behandler Miljødirektoratet separat og den søknaden blir sendt på høring i løpet av kort tid.

Les mer om dette i lørdagens papirutgave.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no