15. okt
SJØNÆRT: Sjøsiden Senter ligger litt i utkanten av gågate-området nå. Men om det blir hurtigrutekai i nærheten i fremtiden, kan den plasseringen bli verdifull som få.
 
Håper på Hurtigruten-løft til Sjøsiden-bygget
Johan Knudtzens Gate 2 tømmes i løpet av april. En av bygg-eierne er bekymret for sentrum, men tror det kan bli skikkelig liv i bygget om blant andre Hurtigruten kommer. Det kan bli to-tre ekstra etasjer på bygget.

Publisert: 19.apr.2016 18:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:03

Som kjent har alle butikkene i Sjøsiden-senteret i Kirkenes fått tillatelse til å flytte en kilometer lengre bort fra sentrum, til det gamle Jysk-bygget. Der blir det nå totalt fire butikker, inkludert Nordgaard Motor som flyttet dit tidligere.

Det betyr at begge etasjene i Johan Knudtzens Gate 2 vil stå tomme når måneden er omme. Thore Amundsen i eierselskapet Johan Knudtzens Gate 2 AS forteller at de er i gang med å prøve å få inn nye leietakere.

– Vi er i samtale med fire-fem potensielle leietakere, og vi er på jakt etter flere. Om noen trenger lokale, er det bare å ta kontakt, oppfordrer Amundsen.

Ekstra etasjer

Byggeierne ser på fullstendige oppgraderinger av bygget, avhengig av hvilke leietakere som kommer. Det kan bli så mye som tre ekstra etasjer, om det kommer interessenter.

– Vi har prosjektert to etasjer, og kan kanskje få til en til. Vi vil sette i gang så fort vi får leietakere, sier Amundsen.

Ingenting er imidlertid avklart så langt. Johan Knudtzens Gate 2 er avhengig av leietakere før de kan begynne å bygge ut.

Amundsen ser for eksempel for seg å kunne tilby kontorer til politiet. Han ser for seg en full renovering av bygg og fasade med de rette leietakerne.

Hurtigruten

Men den aller største muligheten som Amundsen ser, er om Hurtigruten kommer til sentrum, noe kommunen jobber med. Om det skjer, vil det forhenværende Sjøsiden-senteret sannsynligvis være noe av det første hurtigruteturistene ser i Kirkenes.

– Da er det naturlig å få på plass reiselivsbedrifter i bygget, og at en del av bedriftene på Nor-Lines-kaia flytter hit. Vi kan få turistinformasjon, kafé, suvernirer og klesbutikk. Både rundreiseturistene og turistene som går av og på båten, har til dels stor kjøpekraft, mener han.

I mellomtiden er det fremdeles usikkerhet rundt de mulige leietakerne Amundsen har snakket med.

– Det er mye spennende som kan skje, men mange sitter på gjerdet og venter, sier han.

Sentrumssvinn

Thore Amundsen synes samtidig det er trist at enda flere bedrifter trekker vekk fra sentrum.

– Det er synd at kommunen ga Barents Sport tillatelse til å flytte, sier han.

Han viser blant annet til opprettelsen av Kirkenes Handelspark ved Sydvaranger-området, at det nye sykehuset er utenfor byen, og at tannhelsetjenesten er på Hesseng.

– Om vi hadde lagt alt dette til sentrum, kunne vi fått masse liv og røre. Men nå flyttes alt liv ut av sentrum. Kampen om kompetanse og unge, høyt utdannede mennesker er hard, og det kan i fremtiden bli vanskelig å tiltrekke seg riktig arbeidskraft hvis sentrum blir tomt og forlatt, mener han.

– Sentrum er hele Kirkenes

Helge Mikkelsen på Fargekilden forteller at de er i god rute med nybyggingene på det gamle Jysk-bygget. Der vil Barents Sport, Ringo og Fargekilden flytte inn ved månedsskiftet, i tillegg til Nordgaard Motor som allerede er til stede.

Mikkelsen mener ikke de flytter ut av sentrum når de flytter lengre ut mot havna.

– Vi er faktisk mer sentral her i det nye bygget, siden vi får bedre parkeringsplass, sier han.

– Folk er mer mobile i dag, og bruker bilen mer. Det er ikke som før i tida da sentrum var bare rundt gågata. Nå er man i sentrum når man er i Kirkenes, enten man er på Handelsparken, i nærheten av gågata eller ved havna, mener Mikkelsen.

– Sentrum er ikke det det var. Det er ikke plass nok til å ekspandere rundt gågata, og reguleringsplanene er gamle. Det burde vært gjort en jobb med å definere sentrum igjen, sier han.

Mikkelsen mener ikke Sjøsiden-bygget er en del av det tradisjonelle sentrum, men sier de har klart seg bra der. Når butikkene flytter ut derfra, er det for å få bedre lagrings- og parkeringsplass, og å få alt på ett plan.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no