12. des
PENSJONERT: Svein Ivar Marjavara måtte gi seg som fisker tidligere enn han hadde tenkt og har gått glipp av 3-400 000 kroner i inntekt fra krabbefisket.
 
Har gått glipp av flere hundre tusen
Fisker Svein Ivar Marjavara så seg nødt til å pensjonere seg da de nye bestemmelsene om at kun båter over åtte meter får delta i krabbefisket kom ifjor.

Publisert: 16.aug.2015 15:36
Oppdatert: 23.okt.2017 10:54

Svein Ivar Marjavara solgte den store sjarken sin i 2010, da han ble 60 år gammel. For å roe ned fisket, registrerte han heller plastbåten «Oter», på fem og en halv meter, og begynte å bare fiske krabbe.

Da de nye reglene for hvem som får fiske krabbe kom ifjor, ble han heltidspensjonist et par år tidligere enn han hadde tenkt.

– Jeg hadde nok fisket denne sesongen og neste også, om jeg hadde fått lov, sier han.

Men uten tillatelse til å fiske krabbe, var det ikke noe igjen for Marjavara. Og å kjøpe ny båt på det tidspunktet var ikke noe alternativ for en 65-åring med skulderproblemer.

2000 kilo

Det var kun krabbefiske Marjavara drev med i «Oter». Men det ble likevel en god slant penger årlig.

– Jeg hadde vel 2000 kilo i kvota i fjor. Det tilsvarte 150 000-200 000 kroner per år, avhengig av prisene. Jeg er selvstendig næringsdrivende og har bare drevet med fiske, så det blir jo en del penger, sier han.

Marjavara klarer seg. Men han er skuffet over regjeringens bestemmelser.

– Det var ikke riktig. I hvert fall ikke for yrkesfiskere. Jeg har holdt på siden 1975, og fisket kongekrabbe siden forskningsfisket begynte i 1995.

Dyrevelferd

Regjeringen har blant annet begrunnet den nedre lengdegrensen på båter med at det sikrer dyrevelferd. Marjavara medgir at krabbene får bedre plass på en større båt, der de kan slippes ned i en tank. En liten plastbåt er også mer værømfintlig, så han kunne ikke dra ut når det blåste opp.

Men når han først dro ut, pleide han ikke å bruke lang tid på å ta inn de seks teinene sine.

– Jeg var ute i maks tre timer før jeg leverte omtrent hundre kilo krabber i slengen, sier han.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no