15. okt
KLAR TIL MOTTAK: Slakteriet ligger på «russisk» side av delelinja for frakt av levende fisk, som går midt i Bøkfjorden.
 
Her kan det bli slaktet russisk laks
- I forhold til EØS-avtalen ligger slakteriet på Jakobsnes på en måte i Russland, sier Arne Geirulv i Russian Sea Aquaculture LLC. De har lyst til å få sin russiske oppdrettslaks slaktet i Sør-Varanger.

Publisert: 11.feb.2014 16:10
Oppdatert: 23.okt.2017 10:36

- Det dette handler om er at vi har ganske mye smolt som i år er i slakteklar alder, men vi er ikke sikker på om byggingen av vårt eget slakteri blir ferdig i tide. Derfor prøver vi nå å finne ut om det er mulig å slakte den på Jakobsnes, rett og slett som en alternativ løsning, sier Arne Geirulv. Det er snakk om i underkant av en million laks.

Norsk-russisk

- Det har vært et nært norsk-russisk samarbeid om oppdrettslaks helt siden tidlig på 2000-tallet, da norske interesser var med på å etablere lakseoppdrett på Kolahalvøya, forteller Geirulv. Han var selv med på dette i selskapet Gigante Pechenga, og senere i Russian Salmon og er nå styremedlem i Russian Sea.

- Vi har kjøpt smolt fra Fjon Bruk i Norge. Vi har også kjøpt utstyr til våre anlegg fra Norge, og vi kjøper norske fiskehelsetjenester. Vi får også norsk bistand til å kjøpe smolt og får norsk oppfølging i merdene i Russland. Det er mange forhold som gjør at jeg ser at det burde være mulig å få til. Men jeg ser for meg at det nok er mange skjær i sjøen også, spesielt når det gjelder byråkratiet, sier Geirulv.

På «russisk» side

- Da Norge skrev under EØS-avtalen, ble det laget en delelinje i Bøkfjorden. Det er ikke lov å frakte levende fisk over denne delelinja, men slakteriet på Jakobsnes ligger på østsiden av linja, og er dermed på en måte innenfor den russiske sonen. Det er et forhold som legger til rette for slakting av russisk laks i Sør-Varanger, sier Geirulv.

Han mener også at den ånden som myndigheter på begge sider av grensa jobber for å få til, gjennom nordområdesatsing og Barentssamarbeidet, burde gjøre at man var positiv til å se på muligheten.

Forskjeller

- Ting tar tid, og mye er ikke så enkelt for myndighetene som man selv ser for seg. Dette gjelder på begge sider av grensa. I Russland har man ikke et så transparent system som i Norge, egenkontroll for eksempel, er noe vi gjør i Norge, men som myndighetene står for i Russland. Det russiske systemet er ikke nødvendigvis dårligere, men det er kulturforskjeller, og det kan være en utfordring å jobbe mot, sier Geirulv.

Selv om fisken i utgangspunktet er norsk, har den blitt russisk. Og etter at den eventuelt har blitt slaktet i Norge, skal den tilbake til Russland igjen.

- Vi vil for eksempel selvsagt betale toll til Russland, men ikke på selve fisken, som jo er russisk, men på foredlingen som har blitt gjort i Norge. Det er mange slike detaljer å få på plass i dette prosjektet, sier Geirulv.

Optimist

- En annen ting som vi er veldig opptatt av er biologisk sikkerhet, men slakteriet på Jakobsnes er godkjent for sanitærslakting, det vil si slakting av syk fisk. Det oppfyller de norske kravene for dette, noe som er bra både sett med norske og russiske myndigheters øyne, sier han.

Han legger til at hvis de får dette til vil det nærmest bli en historisk begivenhet, som kan skape aktivitet i lang tid framover.

- Selv om jeg er optimistisk, er det en lang vei å gå, sier Geirulv.

Biologisk sikkerhet viktigst

– Dette er helt klart interessant å se på, sier administrerende direktør i Villa Organic, Vidar Skaar.
Det er Villa Organic som eier lakseslakteriet Kirkenes Processing på Jakobsnes.

– Det aller viktigste for oss er biologisk sikkerhet. Vi må være hundre prosent sikker på at det ikke kommer noe til Norge med fisken fra Russland. Vi kan overhode ikke utsette oss for den risikoen, det har øverste prioritet, sier han.

– Men når det er sagt, hvis alt det skulle være på plass, så kan dette være veldig interessant for oss, sier Skaar.
Skaar legger til at de så langt bare har fått en forespørsel om dette fra Russian Sea, og har sagt at de er interessert i å se på prosjektet.

– Det kan bli bra volum av dette, og det trenger vi, derfor er dette et spennende prosjekt på sikt, men det er nok en stor byråkratisk sak som må løses først, sier han.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no