23. okt
OPSJON: Norterminal søker om opsjon på områdene mellom Bring- og Barel-byggene. (Foto: Håvard S. Mækelæ)
 
Her ser Norterminal og ASCO for seg oljeleting-tjenester
Kommunestyret bestemmer neste uke om de får opsjon på området. Får de lov, kan de tilby supplybase til oljeleting på fem-seks måneders varsel, ifølge Arne Ramstad.

Publisert: 21.sep.2016 17:30
Oppdatert: 23.okt.2017 11:09

Havnestyret har innstilt enstemmig på at Norterminal får opsjon på to omsøkte områder, med en årsavgift på 81 830 kroner per år. Om kommunestyret sier seg enig neste uke, er Norterminal og ASCO ett steg nærmere å kunne sette opp en midlertidig serviceløsning rett ved dypvannskaia i Kirkenes.

I august ble det kjent at Norterminal gikk inn i et samarbeid med ASCO Norge, et av de større baseselskapene i Norge. Nå har de planer om å sette opp midlertidig base for oljeleting i Kirkenes, om behovet melder seg.

Det skjer i så fall på området mellom Kirkenes Base-bygget og Barel, der Sydvarangers bostyre har lagret en del av maskineriet sitt siden konkursen.

- Tiden løper

Norterminal har ikke gitt opp planene om en fast oljeterminal på Gamneset i Tømmernes-området. Men de ser at oljenæringen beveger seg fortere enn ting kommer på plass på Tømmerneset, der det kan ta fra fem til ti år eller mer. Derfor vil de være klare til å sette opp midlertidig basevirksomhet for selskaper som skal drive med oljeleting i Barentshavet.

- Da vi dro rundt og markesførte oljeterminalen, var tilbakemeldingen fra mange at de ikke kan vente til 2020. Flere selskaper vil begynne å mobilisere for prøveboring, og noen begynner tilsynelatende allerede til våren. Da må man ha utstyr og ressurser tilgjengelig, og tiden løper fra Sør-Varanger, sier Arne Ramstad. Han er ansvarlig for prosjektutvikling i Norterminal.

- En ting er å løpe rundt og markedsføre Kirkenes som lokasjon for oljebase, men det hjelper lite om vi ikke har areal når tiden kommer. Vi må signalisere at vi er til stede, sier han.

Ramstad vil ikke gå inn på nøyaktig hva de bygger når de eventuelt kommer i gang. Men tanken er å legge opp til basevirksomhet for selskaper som skal drive prøveboring, da de vil trenge både utstyr og mannskap. Det er gjerne flere kortvarige operasjoner på noen uker i slengen, og en eventuell utbygging skal tilpasses det.

Fire-fem måneder

Ramstad forteller at Norterminal og ASCO kan sette i stand en slik midlertidig base på fire-fem måneders varsel, når tillatelsene er på plass. Når de faktisk setter i gang, er mer usikkert. Det de gjør nå, er å prøve å ha alt klart så de kan sette i gang bygging når behover melder seg.

- Oljeselskapene posisjonerer seg for oljeleting flere steder, men det er usikkert når de kommer til Øst-Finnmark. Mye tyder på at flere ser på Vest-Finnmark, men Statoil har vist stor interesse for områdene ved havgrensa til Russland, sier Ramstad.

Norterminal har absolutt ikke gitt opp oljebase på Leirpollen. De fortsetter samtidig å argumentere for å få lagt Sør-Varanger kommunes stamnetthavn dit, til tross for at Statens vegvesen har utelukket den plasseringen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no