12. des
MATKLAR: Bjørn Lund installerer varmedisk inne på det som ikke lenger er Kiwi-kiosken på Sandnes. (Begge foto: Håvard S. Mækelæ)
 
Ikke lenger Kiwi-kiosk - men...
Bjørn Lund gir seg ikke. Når den mildt sagt ivrige gründeren er tilbake i Kiwi-kiosken etter ti år, forsvinner alt av kioskvarer. Og snart kommer lekeland i Bjørnevatn.

Publisert: 03.jan.2017 10:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:13

Eieren av Kiwi-kiosken de siste par årene gir seg nå i årsskiftet, og inn kommer Bjørn Lund - som var med på å starte opp kiosken for 30 år siden.

Men kiosken har blitt mindre og mindre kiosk de siste par årene. Filmutleien har forsvunnet, og det har blitt mer og mer fokus på mat. Når Lund nå kommer tilbake til kiosken etter ti års pause, fjerner han like godt «kiosk»-begrepet. Han har lang erfaring fra catering, og rendyrker det nå.

- I gamle dager var jeg den eneste som var oppe her på kveldstid, men nå er butikkene oppe så lenge at de tar kioskkundene. Det er én kiosk i Kirkenes. Men mat er ennå stort, sier han.

Kiwi-kiosken blir dermed til Kiwi Kafé og Pub. En varmedisk står klar til å settes inn, og Lund ser for seg klassisk kafémat. Han gir ikke helt slipp på pommes frites og kebab, men setter inn mer poteter, fiskekaker og liknende.

- Det er masse arbeidsfolk i området som vil spise annet enn pommes frites, sier Lund. Han tror også på at han får i gang mer catering, som han allerede driver med i liten skala.

Lund får med seg ansatte fra kiosken, og en av dem blir daglig leder for den nye kafeen.

I januar

Gründeren satser på at den nye kafeen er i gang i løpet av januar. Puben ved siden av kommer i gang med én gang han eventuelt får skjenkebevilgning, selv om det er usikkert hvor lang tid det vil ta.

- Vi prøver å få i gang fotballpuben igjen. Det finnes ikke noe fast sted å ta seg noe alkoholholdig i Bjørnevatn eller Sandnes, og det er masse vi kan gjøre her.

Lekeland

Bjørn Lund er en evigvarende gründer. Fra før av driver han kantine på Nav Innkreving i Bjørnevatn, solstudio rett ved Kiwi-kiosken, han har flere eiendommer der han leier ut, og han har forsøkt seg med erotikkbutikk.

Når han nå også skal eie kafé, blir ikke Lund selv daglig leder. Der stepper en av de ansatte fra den nåværende kiosken inn. Og det er bra, for Lund må finne tid til enda et par nye prosjekt.

- Vi har kjøpt Betel-bygningen i Bjørnevatn, og skal starte lekeland der, slår han fast. Dette blir et aktivitetssted for barn, med eksempelvis hoppeslott, ballbinge, og sportssimulatorer for de litt eldre. Lund har ikke åpningsdatoen klar ennå, men begynner forberedelsene i januar. Når det åpnes, blir det faste åpningstider én til to ganger i måneden, pluss utleie. Lund ser for seg at det kan bli oftere, om det blir mye aktivitet.

- Jeg vet ikke hvor mye investering det blir ennå. Men det koster for eksempel ikke så mye for et innendørs hoppeslott, og vi har allerede gjort en del for at bygget skal være bra nok til lekelandet, sier han.

Lund har gått igjennom en del prosjekter som ikke helt fungerte også. Han har hatt kiosker som måtte legges ned, og kafé i Kirkenes. Erotikkland startet som fulltidsbutikk, men det var ikke nok kunder til å holde ham der, så nå åpnes den bare på bestilling, og til ett og annet dildoparty. Slike erfaringer bidrar til at lekeland-ideen bare blir et deltids-tilbud.

På den andre siden har den lange erfaringen også ført til at folk kjenner navnet hans, og da er det lettere å starte opp ting. Som fyrverkeri-kunde Eivind Blix nevner idet han er innom:

- Bjørn har et godt rykte. Jeg tror mange setter pris på at han er på Kiwi-kiosken igjen.

Barnet sørget for ferie

Bjørn Lund har funnet en daglig leder også på lekelandet som planlegges, så han slipper selv å holde styr på det. Men han legger ikke skjul på at alle bedriftene tar opp mye av fritida. Idet vi snakker med ham, er han i gang med fyrverkerisalg etter å ha tatt seg en liten juleferie - fra 23. til 26. desember.

- Vi deler på ansvaret der vi er flere i bedriftene. Jeg prøver også å avslutte dagene klokka fire. Men det blir mye telefoner, innrømmer han.

Telefonene kan være alt fra leietakerne som tar kontakt, til noe som er galt med solariet.

- Om det er klokka ti på kvelden og det er noe galt med solariet, stiller jeg opp. Jeg løser ting når de oppstår, noen ganger med hjelp av kompiser. Sånn er det med business. Man jobber mye, sier han.

Da Lund startet gründervirksomheten som 21-åring, ble det fort arbeidsdager på 16-17 timer ifølge ham selv. Men så kom familielivet. Han har vært gift i åtte år, og ekteparet har et barn på seks år.

- Det ble ikke mye ferie før. Men etter at jeg fikk familie, har vi tatt fire-fem ukers ferie hver sommer. Man må ha ferie når man har familie, hvis ikke har man ikke familie, slår han fast.

Nye leiligheter på legekontoret

I løpet av neste år organiserer Bjørn Lund også bygging av nye leiligheter på det gamle legekontoret. Der er det fra før av to leietakere som driver med pedikyr og massasje. De får beholde plassen sin, mens resten av bygget gjøres om til leiligheter, forteller Lund.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no