8. des
GLAD: Øyvind Seipæjærvi tror på at fiskerne kommer til Bugøynes når anlegg kommer på plass. (Foto: Dag Steve Hansen)
 
Jubler over egne- og sløyeanlegg i Bugøynes
Med det blir det mye lettere å få flere og yngre fiskere til Bugøynes, skal man spørre 61 år gamle Øyvind Seipæjærvi. Anleggene skal være på plass i oktober.

Publisert: 02.aug.2016 18:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:07

Det er ingen hemmelighet at gjennomsnittsalderen på fiskerne i Bugøynes kryper oppover mot pensjoniststadiet. Da Bugøynesfestivalen satte i gang torsdag, var det med en debatt om hvordan man skulle lokke yngre fiskere til bygda.

61 år gamle Øyvind Seipæjærvi er blant de etablerte fiskerne i Bugøynes. Han tror det kan bli fart i sakene etter det som kom frem under debatten. For nå skal det bli egneanlegg og sløyeanlegg i bygda.

Forrige uke kom det frem at de beslektede Bugøynes-bedriftene Norway King Crab Production AS og Norway Shrimp AS har fått støtte fra fondsstyret i Sør-Varanger kommune.

Nå er arbeidet i full gang med å få på plass anleggene, ifølge Norway King Crab-sjef Svein Ruud.

- Vi hadde egentlig tenkt å vente, men da Norway Seafood sa opp avtalen med oss tidligere i sommer, måtte vi hive oss rundt. Målet er å være i gang med anleggene rundt 1. oktober, sier han.

Norway Seafood tok imot hvitfisk fra Bugøynes. Nå som det er slutt, ser Ruud og kompani det nødvendig å ta over fiskekjøpene, og da må de få utstyr på plass.

I løpet av denne uka skal en hel del bestillinger til anleggene være på plass fra både Norge og utlandet. Ruud nevner at de var i kontakt med kinesiske leverandører natt til mandag for å sette i gang bestilling av frysekonteinere. Ruud regner at de vil bruke mellom 500 000 og én million kroner på utvidelsene. De har fått 500 000 kroner fra fondsstyret.

Kan utvides

For øyeblikket setter Norway King Crab anleggene inne i sine egne bygg. Det er ikke snakk om noen stor utvidelse av arbeidsplasser i første omgang.

- Dette er bare for å få oss i posisjon til å ta inn den fisken vi har tatt imot fra før av, sier Ruud.

- Målsetningen er å gjøre mye større investeringer fremover. Når vi går inn i fiskemarkedet, satser vi på økt volum, og på å lage det beste produktet vi kan, sier Ruud.

Om det blir videre utvidelser, kan det bli snakk om større egnefasiliteter, og bosted for fremmedfiskere. Det kan begynne med en totalrenovering av egnebuloftet ved siden av Norway King Crab sitt hovedbygg.

Ruud ser for seg at det kan ta rundt ett år til de kan begynne med flere utvidelser i Bugøynes. Det kommer an på utviklingen i løpet av det året.

- Det som skal til

Egneanlegget som settes opp er ikke nødvendig for Norway King Crab, men Ruud forteller at det har vært et ønske fra fiskerne.

- Om det ikke kommer noen flere fiskere eller fisk inn, er det ikke grunnlag for videre investering. Men om det kommer mye, er det grunnlag for store investeringer, slår han fast.

Det er nettopp de nye anleggene som skal til for å trekke til seg fiskere, skal man spørre fisker Øyvind Seipæjærvi.

- Det har alltid vært kamp om å få egnere. Vi har sendt stamper til Båtsfjord og Jakobselv, og måttet kjøre milevis for å hente dem. Sløying om bord tar også tid. Man må tilrettelegge så fiskere kan ha et liv utenfor fisket. Når man kan levere fra seg hel fisk og stampe etter å ha vært på sjøen, er det sånn det skal være, slår han fast.

- Varangerfjorden er fin å fiske i, med god tilgang på fisk og godt vær, og det er greie tilskuddsordninger i kommunen. Når vi nå får anlegg, mener jeg å kunne si at Bugøynes er et bra sted for rekruttering, sier Seipæjærvi.

Under debatten ble også blant annet tilskuddsordninger og andre muligheter for rekruttering diskutert.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no