7. des
GRÜNDER: Oddvar Kvalsvik er for tiden faglig sjef for anestesi og intensiv på Kirkenes sykehus, og faglig ansvarlig for AMK og luftambulansen. Den nye bedriften gjør ikke at han slutter på sykehuset.
 
Kan få privatdrift i gammelsykehuset
Oddvar Kvalsvik tenker å kunne tilføre seks nye arbeidsplasser ved å behandle sykdommen lipødem på Prestøya, når dagens sykehusdrift flyttes.

Publisert: 30.aug.2017 11:10
Oppdatert: 23.okt.2017 11:24

Denne uka erklærte Sør-Varanger Utvikling at de gir inntil 250 000 i prosjektstøtte til Barents Klinikken AS, som er i ferd med å stiftes.

Oddvar Kvalsvik er en av to grunnleggere i selskapet. Sammen med en islandsk lege som jobber i Sverige, satser han på å sette i stand privatklinikk i kirurgiavdelingen i det som i dag er Kirkenes sykehus på Prestøya. Bygget blir ledig når det nye sykehuset åpner på Skytterhusfjellet.

Kvalsvik tenker imidlertid ikke å kjøpe det gamle bygget. Han håper heller å få en god leieavtale med de som eventuelt tar over området.

- Operasjonsavdelingen i det gamle sykehuset blir vanskelig å utnytte til noe annet enn sykehusdrift. For de som kjøper bygget, er det gunstig at noen bruker den delen. Det trengs bare litt oppussing, så fungerer det bra, mener han.

Lipødem

Sykdommen Kvalsvik og kompani tenker å behandle er en lite kjent sykdom i Norge. Lipødem kalles det når man får unormale fettansamlinger under legger, lår og eventuelt hofte og seteparti. Ifølge Norsk Helseinformatikk er årsaken ukjent. Men lipødem kan ikke slankes bort, og medfører smerter og andre problemer.

I Norge og Sverige er det også begrenset med behandlingstilbud for sykdommen.

- Det er en sykdom som har havnet litt under radaren. Den eneste muligheten for å behandle den er ved kirurgi, der man fjerner fettvev i det rammede området, sier legen.

Han mener det er flere tusen pasienter i Skandinavia, og at mange av dem drar til utlandet for behandling, eksempelvis til Tyskland. Håpet er å lokke flere av disse pasientene opp til Kirkenes i stedet - spesielt fra Norge og Sverige.

Barents Klinikken AS satser på seks arbeidsplasser. Det inkluderer plastkirurger som kan utføre andre operasjoner i mellomtiden.

En del av grunnen til at dette gjøres på sykehuset, er at behandlingen krever at man ligger inne et par dager. Dermed må bedriften søke godkjenning som privat sykehus.

Markedspris

Om de som eventuelt kjøper det gamle sykehuset river det, eller om klinikken ikke får en god leieavtale, kan bedriften ende opp i Nord-Sverige eller Stockholm. Det som er avgjørende for å sette opp bedriften på Prestøya, er nemlig innsparingene.

- Markedet i Finnmark er for lite. vi må ha en god leieavtale. Slik kan vi sette prisen så folk drar hit i stedet for Tyskland, sier han. En fullstendig operasjon kan fort komme på 70-80 000 kroner.

Kvalsvik ser for seg at bedriften tidligst kan ta imot sine første pasienter på vårparten 2018, om alt går bra.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no