23. okt
DIPLOM: Ken Albert Abrahamsen med pateen og diplomet fra Arktisk Verdiskapning. (Foto: Privat)
 
Ken Alberts reinpaté nådde nesten til pallen
Hederlig omtale i Arktisk Verdiskapning sørget for oppmerksomhet fra flere kokker og bedrifter. Blant annet kan pateen komme på restaurant.

Publisert: 26.sep.2016 06:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:09

I mai debuterte reinpateen fra Ken Albert Abrahamsens firma Bugøynes Produksjon i nærbutikken på Bugøynes. Siden da har den spredt seg rundt til butikker og hoteller rundt om i Varanger - og onsdag denne uka lå den også på dommerbordet i Arktisk Verdiskaping 2016.

Den årlige konkurransen arrangeres av NHO Reiseliv, og skal belønne nyskapende, nye produkter fra den nordlige landsdelen. Dette året var det 11 deltakere, hvorav seks var fra Finnmark, én fra Troms og fire fra Nordland.

Reinpateen fikk hederlig omtale, effektivt sett en fjerdeplass i konkurransen. Dette hadde juryformann Johnny Trasti å si om produktet:

- Den har veldig god smak, og det var mye smatting rundt dommerbordet. Det passer både som pålegg, forrett, hverdag eller som festmåltid. Det hadde fortjent en bedre innpakning, men har et stort potensial.

Sprer seg

Ken Albert Abrahamsen er godt fornøyd med plasseringen, og forteller at han tenker på ny forpakning.

- Vi må se om markedet vil ha pateen først, sier han.

Så langt er det imidlertid lovende. Pateen har spredt seg til hoteller og en butikk i Kirkenes, pluss en butikk i Vadsø. Etter omtalen på Arktisk Verdiskapning, har Abrahamsen også fått interesse fra en restaurantsjef fra Vest-Finnmark som ønsket å bestille pateen.

- Vi har fått masse gratulasjoner på Facebook, inkludert fra flere viktige personer. Det er potensielt store kunder fra fine restauranter rundt om i Norge, legger Abrahamsen til.

I nærmere fremtid vil han og Finnmark Rein forsøke å få pateen inn på flere Joker-butikker rundt om i Finnmark.

Reinsamarbeid

Pateen har vært i utvikling siden januar 2015. Den kom fram i samarbeid med Finnmark Rein, som også stiller med råvarene. Abrahamsen jobber med å utvikle flere nye reinprodukter sammen med dem, og reinpateen var først ut.

Pateen lages imidlertid ikke i Bugøynes. Råvarene sendes til kjøttprodusenten Finsbråten, som produserer pateen på Abrahamsens oppskrift.

Abrahamsen går selvfølgelig ikke ut med oppskriften, men forteller at den inkluderer reinlever, reinkjøtt og reintunge.

Tross at produksjonen foregår et annet sted, har det vært en hel del arbeid med å få den i gang. Patémakeren forteller at han personlig dro på besøk til Finsbråten for å gjennomgå produksjonen.

- Det er litt forskjeller på å lage paté på kjøkkenet og å oppskalere til masseproduksjon, sier han.

Fjellgull på topp

Produktene som kom på pallen i Arktisk Verdiskapning 2016 var som følger:

Førsteplass: «Tørket fjellgull», fra Kautokeino Rein.

Andreplass: «Boknafisk», fra Halvors i Tromsø.

Tredjeplass: «Salt med krøkebær», fra Nordlysmat i Alta ved Torill Bakken.

58 500 til kjøttmaskin

Bugøynes Produksjon ble innvilget 58 500 kroner av fondsstyret i forrige uke. Pengene går til en maskin for kutting, terning og riving av kjøtt.

– Rådmannen registrerer at etterspørselen etter reinprodukter er økende. (...) Det skjer for tida flere satsinger innafor næringsmiddelproduksjon på Bugøynes, og rådmannen vurderer det som positivt at omsøkte tiltak kan bidra ytterligere til å styrke den matfaglige kompetanse og produksjonskapasitet i bygda, står det i rådmannens innstilling.

Fondsstyret sa seg enstemmig enige.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no