15. okt
SEPVERKET: Her fra innspillingen av scenen inne i et av Sydvarangers bygg. (Foto: Tor Sandø)
 
Kirkenes-billøp truer Ringenes Herre
«Børning 2» er den fjerde meste sette filmen på Kirkenes kino siden 2003. Og den er ikke ferdigvist ennå, så den kan slå den tredje Ringenes Herre-filmen.

Publisert: 09.nov.2016 05:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:11

«Børning 2» er den mest besøkte filmen på Kirkenes kino siden 2008. Den første tiden filmen gikk på kino ble det fort utsolgt på visningene, og dermed har filmen fortsatt å bli vist.

Så langt har bilfilmen hatt 1711 besøk, fordelt på 18 visninger.

- Nest mest besøk i år har den siste Istid-filmen med 774 besøk. Til sammenligning hadde den øverste filmen i fjor, James Bond: SPECTRE, 1090 besøk på 14 visninger, forteller kinosjef Marianne Erlandsen.

Erlandsen forteller at det var rundt 100 personer per visning på de første 17 visningene. På den nyligste Børning-forestillingen dabbet det av litt, med 36 besøkende. Men filmen er ikke ferdigspilt, og nå nærmer den seg pallen over de mest sette filmene siden 2003. Det er så langt tellesystemet til Aurora Kino går.

Så langt er Børning 2 på fjerde plass. På tredje plass ligger den tredje Ringenes Herre-filmen, «Atter en Konge», med 1833 besøkende. Programsjef David Moen i Aurora Kino tror Børning 2 har en god sjanse for å slå Tolkien-filmen vekk fra pallen.

Så spørs det om den når andreplass. «Mamma Mia» trakk 2068 til kinosalen i Kirkenes. Der mangler Børning 2 litt over 350 besøk.

Den aller mest sette filmen troner imidlertid høyt over alle de andre. «Kautokeino-opprøret» fikk 2839 besøkende. Det er mer enn 1100 flere enn Børning 2 har hatt så langt.

Tjente mest

- Men omsetningsmessig ligger Børning 2 på topp. Den har fått inn 185 000 kroner så langt. De tre andre ligger på rundt 149 000 hver, sier Moen.

Der må man imidlertid ta inflasjonen med i beregningen. 2003- og 2008-krona var verdt mer enn 2016-krona.

Ifølge en omregning fra Statistisk Sentralbyrå slår Børning 2 såvidt Mamma Mia og Kautokeino-opprøret når det gjelder inntekt. Atter en Konge troner høyest på inntektstoppen så langt, med omtrent 194 000 kroner i inntekt i 2016-kroner.

Lokal innspilling

«Børning 2» fikk spesiell oppmerksomhet i Sør-Varanger fordi deler av filmen var filmet innenfor kommunegrensene. Bjørnevatningen Aleksander Olai Korsnes hadde ansvaret for produksjonen av filmen i Kirkenes og Murmansk. Blant annet var det bilkjøring i Neiden, og en scene ble filmet inne på separasjonsverket til Sydvaranger. Filmen handler om et billøp som har mål i Murmansk.

Da var det også passende at filmen fikk førpremiere i Kirkenes.

Kinosjefen legger ikke skjul på at lokalfaktoren har hatt en betydning.

- Det er det som har trukket folk, slår hun fast. Men tilbakemeldingene har vært gode, og Erlandsen mistenker at folk har sett den flere ganger.

- Det må jo være slik. Vi har et snitt på rundt 100 per visning, og de fleste andre filmene får et snitt på 38-40 per visning. jeg har selv sett den flere ganger, sier hun.

Filmen settes ikke opp hver gang kinoen har åpent, da flere nye filmer har kommet til. Men den har ikke blitt ferdigspilt på kinoen. Så langt settes den opp torsdag denne uka.

Kinosjef Erlandsen legger til at det ser ut til å bli et rekordår for Kirkenes kino totalt i år.

- Det har vært økende besøk de siste årene, sier hun.

Også nasjonalt

«Børning 2» klarer seg også bra nasjonalt. Ifølge statistikkleverandøren Film & Kino var filmen den tredje mest besøkte i landet helga som var. På fire uker har filmen blitt sett av 398 000.

Filmen hadde også den beste åpningsdagen av alle norske filmer så langt. Over hele landet solgte den 55 834 billetter på premieredagen. Ifølge Filmweb slo den så vidt den forrige rekordholderen, «Kon-Tiki», som hadde 54 641 billettsalg på åpningsdagen.

Den har likevel et stykke å gå før den når den andre store norske filmen denne høsten totalt sett. «Kongens Nei» har hatt 649 000 besøkende på landsbasis etter sju uker, tross at den ikke nådde like høyt i Kirkenes.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no