21. okt
PULKNESET: Administrerende direktør Kurt Rune Andreassen ved CCB ser fram til etableringen på Pulkneset. Han ser på området som optimalt for basevirksomheten.
 
Kirkenesbase flytter til Pulkneset
Kirkenesbase ruster seg til den nordnorske oljealderen, trenger mer plass og har pekt ut Pulkneset som et optimalt sted å betjene den kommende aktiviteten.

Publisert: 13.jan.2014 15:59
Oppdatert: 23.okt.2017 10:36

I seks år har Kirkenesbase vært etablert på Prestøya i påvente av den økte aktiviteten. Med den økende boreutviklingen som nå skjer i Barentshavet ruster basen seg til å kunne betjene industriens behov som forventes å skyte fart i 2015-2016.

Mer plass

En utbygging i Barentshavet vil gi stor aktivitet innen forsyning og basetjenester.
– Da trengs det mer plass og Pulkneset er optimalt for å kunne betjene denne aktiviteten, sier administrerende direktør Kurt Rune Andreassen i Coast Center Base (CCB), majoritetseier i Kirkenesbase.
CCB runder i år 40 år og har opplevd en formidabel vekst. I 2012 hadde bedriften to milliarder kroner i omsetning, noe som er mer enn alle norske baseselskaper tilsammen.
Alt ligger ifølge Andreassen til rette for en storstilt satsing i nord.
– Kirkenesbase har siden oppstarten vært i en venteposisjon og forberedt seg til nettopp den utviklingen som nå er i anmarsj i den nord-østre delen av Barentshavet. Nå åpnes det opp for leteboring og da vil dette gå raskt. Tidligere har vi nok tenkt litt for smått og vært for forsiktig. Nå tenker vi litt større.
CCB har i løpet av disse årene investert i bygg og anlegg og drevet med andre aktiviteter enn petroleumsrelatert virksomhet. – Vi har lagt vekt på å posisjonere oss i markedet og har klart å befeste Kirkenes som det aktuelle området for baseaktivitet. Det kan bli gull verdt i framtiden. Vi ser at oljeselskapene øker boreaktiviteten og gjør stadig flere funn av olje og gass i områder lenger vest i Barentshavet. Ifølge Oljedirektoratet vil blokker øst for delelinjen mot Russland bli utlyst våren 2014, og det kan forventes oppstart av leteboring i 2015-2016. Selv om vi i en innledende fase kan betjene leteboringsaktiviteten fra anlegget vårt sentralt i Kirkenes, kan vi på sikt påregne en omfattende aktivitet – og vi har derfor valgt å satse på en flytting av nåværende base. På Pulkneset kan vi bygge opp en større base og er også mer skjermet fra folk og by, sier Andreassen.

God erfaring

Han mener at aktiviteten på Pulkneset vil nyte godt av den erfaringen CCB har gjort seg. I 1997 gikk CCB inn i Helgelandsbase og kjøpte 51 prosent av driftsselskapet. Senere kjøpte de seg inn i eiendomsselskapet.
– Fram til i dag har vi investert 750 millioner kroner. Når året er omme regner vi med å ha passert en milliard kroner i investeringer på Helgelandsbase, sier Andreassen.
Også her tok det flere år før aktiviteten ga økonomisk grunnlag for nye investeringer. Gjennombruddet kom først med funnet av Nornefeltet. Det ble avgjørende for den sterke veksten. Da også Skarv-feltet ble bygd ut, ble plassen for liten og basen har nå flyttet til Horvnes utenfor Sandnessjøen.
– Både på Statfjordfeltet, der CCB fikk sitt store gjennombrudd, og på Helgelandsbase, handlet det først om forsyning til leteboringsriggene. Så kom utbyggings- og deretter driftsbasen og vi lærte oss å bli en komplett leverandør av forsyningstjenester. Nå vil vi bruke all vår erfaring og ønsker den nordnorske oljealderen velkommen til Kirkenes. Vi setter vår lit til at Sør-Varanger kommune og politikerne gjør det de kan for at reguleringsplanen kommer på plass så snart som mulig, sier Andreassen.
Neste tirsdag skal formannskapet og to andre utvalg ha møte angående reguleringsplanen for Tømmerneset/Pulkneset.

Større miljø

Andreassen sier at det vil være en stor fordel å være en del av et større miljø på Pulkneset.
– Det er positivt. Stolt-Nielsen har sine planer. Vi ser også for oss at det kan bli noe mer enn bare forsyning på Pulkneset. Jeg er svært optimistisk på vegne til lokalisering. Her er det isfritt, usjenert i forhold til folk og likevel sentralt i forhold til flyplassen for transport av folk. Kirkenes har en stor fordel i forhold til den gode flyplassen kommunen har, sier Andreassen.
– Hvor mye folk vil dere ha behov for?
– Aktiviteten avgjør, selvfølgelig. I innledende fase på Helgelandsbasen hadde vi 10-15 mann inne. Dette er økt gradvis til drøyt 40 i takt med økende aktivitet. Jeg ser det som naturlig at det blir rundt ti i starten og så vil det øke dersom aktiviteten øker, slik vi tror det vil gjøre, sier Andreassen.

Faktaboks

Dette er eierne
Operatør av basevirksomhet på Pulkneset vil være Kirkenesbase AS, eiet av Coast Center Base, Kimek og Barlindhaug Eiendom.
De som nå jobber sammen med kommunen om å få på plass regulering av området og vil stå som eiere av industriområdet på Pulkneset er Kirkenes Maritime Park AS. Her er det delvis de samme på eiersiden. Eiere i Kirkenes Maritime Park AS er: Coast Center Base, Barlindhaug Eiendom, GTI Eiendom og Sør-Varanger Invest.
– Det å få landets største baseselskap til å etablere seg i Sør-Varanger er kjempebra. Etableringen er et ledd i å få flyttet industrien ut av sentrum. Pulkneset vil være midt i blinken, sier administrerende direktør Greger Mannsverk ved Kimek, som er med på eiersiden.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no