21. jan
TOG: 17. maitoget i Kirkenes 1945. Toget går langs Kirkegata, i bakgrunnen ser vi den gamle Ingilægården.
 
17. maifeiring i ruinene av Kirkenes
Folk tok malmtoget fra Bjørnevatn og ble hentet med minesveiper fra Jakobsnes. Byen var en ruin, men nasjonaldagen ble feiret i solskinn, med korps, tog og masse norske flagg.

Publisert: 17.mai.2017 07:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:19

Programmet for dagen for 72 år siden er ikke så ulikt slik vi feirer 17. mai i morgen. Bjørn Sture Nilsen på Hesseng ryddet nylig i sakene etter sin mor. Og der fant han det originale 17. maiprogrammet. D

et skjøre papiret, med enkel tekst satt opp på skrivemaskin, hadde hun tatt vare på.

– Det betydde nok mye for henne, sier Nilsen.

Minesveiper

Om formiddagen var det «arransjemang» for barna over hele kommunen, men så ble det transport inn til Kirkenes. Med bil fra Jarfjord, Elvenes og Svanvik, med tog fra Bjørnevatn og med ferge fra Jakobsnes.

Ferga var en minesveiper. Evelyn Olsen Lid, som var 10 år og bodde i Pasvik, husker dem godt.

– Om høsten ble vi sendt til Sverige, og da hadde vi følge med en sånn militærbåt til Vardø. Det var så mange miner i sjøen at vi brukte flere dager til Narvik. Båten gikk bare i dagslys, så redde var de for miner, forteller hun.

Tog og taler

Toget startet ved bensinstasjonen, der Shell holder til i dag. Etter en runde blant brakker og ruiner kom toget til brannstasjonen. Der sang Bjørnevatn Mannsangforening Vårt fedreland, «...for frihet, for norskhet, for Norge hurra!»

Det ble også sunget Ja vi elsker, ett vers av Gud signe vårt dyre fedreland («De som førte kampen til seier»), mer korsang og så resten av «Gud signe...» som avslutning. Innimellom sangene var det hilsen fra Kongehuset, storting og regjering og tale for dagen ved sokneprest Galschiødt.

Godvær

Av bildene kan vi se at det var fritt for snø og solskinn, og at folk hadde finstasen på, men av klærne kan man se at det nok ikke var så veldig varmt i været selv om det var vår i det frie Norge.

Tordentale

Prost Ernst Galschiødt var ikke nådig i sin kritikk av det norske Bergkompaniet som kom til Kirkenes etter frigjøringa.

Folk hadde håpet de skulle komme med hjelp og forsyninger, men det var det lite av. Istedenfor ble jenter som hadde hatt et litt for nært samkvem med okkupantene klippet, noe Galschiødt personlig skal ha stoppet.

Det ble også laget nidviser om befolkningen.

– Glemmer aldri

– Det skulle ikke være nødvendig å pointere at dette også er Norge, men vi gjør det likevel i dag, fordi det er enkelte som har vært freidige nok til å skrive nidviser om folk og forhold her oppe og til å forsøke å sverte landsdelen, idet de har beskyldt folket her oppe for at det bare dyrket egoismens gud og var blitt sykt på sjelen etter å ha leflet med barbarene. Vi tilbakeviser disse plumpe forsøk - og vi kan bare fortelle disse karene at de har ingenting å skulle sagt oss, sa Galschiødt.

Han beskrev hjertelaget til befolkningen og de tøffe tider den hadde vært gjennom, men gjentok at «nidviser glemmer vi aldri».

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no