6. des
GJENBRUK: Ellen Marie Steinmo syr poser som brukes som gaveinnpakning. Miljøvennlig og vakkert.Bilder: Rolf Randa
 
Ellens poser gir mindre søppel
Hvorfor kjøpe så mye dårlig julegavepapir som bare kastes etter bruk og er en miljøbelastning? Ellen Marie Steinmo i Bjørnevatn har tatt grep og syr sine egne gaveposer.

Publisert: 30.nov.2019 13:30
Oppdatert: 03.des.2019 09:24

– Det var egentlig min svigersønn som kom hjem med ideen fra USA, forteller Ellen Marie da hun tar imot oss i Busveien i Bjørnevatn. På spisebordet ligger et utvalg av gaveposer hun har sydd. Mange er som seg hør og bør på denne tiden med julemotiv, men der er også noen som kan brukes ved andre anledninger.

Søppelsekker med julepapir

– Hvert år kaster man søppelsekker med gavepapir når jula er over, sier Ellen Marie. – Papiret er dessuten av så dårlig kvalitet for tiden, at det knapt holder til gavene er pakket inn. Det er slett ikke bra for miljøet, fortsetter hun.

Så da svigersønnen for et par år siden kom med julegaver fra USA innpakket i gaveposer, fant den miljøbevisste damen ut at denne ideen ville hun spre i lokalsamfunnet.

– Etter jul dro jeg til Fretex og kjøpte noen julegardiner og begynte å lage de første gaveposene, forteller hun.

– Jeg er ikke spesielt kreativ av meg, så jeg tenker at andre kan ta denne ideen og lage mange fine poser og emballasjer, mener Ellen Marie.

Kan lage gaveposer av forskjellige ting

Ellen Marie Steinmo forteller at hun med tiden har utvidet utvalget litt. Det er ikke bare julegardiner som kan brukes. Hun har kjøpt både juleduker, løpere og brikker som er brukt til poser eller pynt på poser.

– Tøyposene er til gjenbruk, forklarer hun. – Innen familien får jeg de fleste poser tilbake, så de kan brukes på ny. Men det er opp til hver enkelt hva de vil gjøre med dem. Mottakeren kan og ta vare på posene og selv bruke dem når de skal gi en gave.

Også i andre anledninger

Ellen Marie har gjort sitt for at ideen skal spres videre.

– I kirkeforeningen i Neiden bruker vi tøyposer til gevinstene når vi har loddsalg, forteller hun.

– Da blir det slik at alle som vinner, får premien med seg hjem i en tøypose.

Hun har også forsøkt å spre ideen via andre lag og foreninger, men sier hun ikke har fått snøret i bunn. Vi i SVA synes imidlertid ideen er så god at vi gjerne presenterer den nå i adventstiden.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no