6. des
Øistein Nilsen: Lot seg overtale til å velge kokkeutdanning framfor byggfag, og er i dag konsernkjøkkensjef i Hurtigruten.
Foto: Rolf Randa
 
Konsernkjøkkensjef
Forleden fikk vi tips om at en utflyttet kirkenesværing var hos Hurtigruten Barents på Sollia og lærte vekk kokkekunster. Det stemte ikke helt, for Øistein Nilsen hadde ansvar for mye mer.

Publisert: 29.nov.2019 09:36
Oppdatert: 29.nov.2019 09:59

Da vi ankom Gapahuken ble vi møtt av en ung mann i kokkeantrekk med påsydd navn, Øistein Nilsen. Ved sin side hadde han Angelica Montez de Oca. Hun er Hurtigrutens kommersielle direktør for landbasert divisjon.

– Da vi gikk gjennom Kirkenes forleden fortalte Øistein at der bor foreldrene mine. Da tenkte jeg dere burde tipses om dette, smiler mexicanskfødte Angelica.

Og med «dette» mener hun hva Øistein Nilsen gjør hos Hurtigruten Barents denne uka, og hvilken rolle han har. For 36-åringen fra Kirkenes ble fra sist nyttår ansatt som konsernkjøkkensjef for Hurtigruten AS.

Ville inn på byggfag

Øistein er født i 1983, og oppvokst i Kirkenes. Da han skulle inn på videregående var valget byggfag. – Men mamma hadde sett at jeg likte å holde på med mat, så hun overtalte meg til å skifte linje like før skolen begynte, sier Øistein og smiler. – Jo da, mamma er bra fornøyd i dag, kan han bekrefte.

For mamma hadde rett. Øisten fikk etter to år på videregående på Hesseng lærlingplass hos ærverdige Bølgen og Moi i hovedstaden.

År med kompetansebygging

To år senere stod Øistein Nilsen med mye god kunnskap i hodet, og et fagbrev i hånden. Da reiste han tilbake til Kirkenes og tok et års teoretisk påbygning på VGS.

Etter det ble det på ny Oslo, og jobb på restaurant Oscarsgate.

– Det var i en nokså dårlig betalt commis-stilling (assisterende kokk), og jeg ble der i to år, forteller Øistein. Da er vi kommet så langt som til 2007. Øistein startet herfra sin karriere som kokk ved forskjellig etablissementer i Oslo-området, før han flyttet over grensen til Sverige.

Avanserte allerede etter én dag i ny jobb

Mens han var i Sverige fikk Øistein en dag telefon fra Hurtigruten. De trengte en kokk på skipet Nordlys. Øistein slo til og startet 1. april 2012 ut fra Bergen. Om bord var 400 passasjerer. De skulle bespises tre ganger om dagen fra ei bysse hvor 10 kokker jobbet.

– Etter én dag på jobb, fikk jeg tilbud om å ta stillingen som assisterende kjøkkensjef om bord, forteller Øistein.

Hurtigruten hadde tydeligvis funnet den rette mannen. Karrieren gikk nå videre, og Øistein avanserte til kjøkkensjef om bord på Polarlys.

Ansvar for hele matopplevelsen

Etter noen år på hurtigruteskipene kom Øistein Nilsen over i en ny rolle. Han ble fra april 2018 hurtigrutens ansvarlige for utvikling av menyene som skal brukes i alle bedriftens enheter.

Det er som man forstår en veldig omfattende jobb, og den krever mer enn kunnskap i bare kokkefaget.

– Det er artig å være med på å utvikle, se hvordan flette lokale råvarer og lokal kultur inn i de forskjellige etablissementenes menyer, sier Øistein.

– Folk reiser ikke til Kirkenes for å komme hit og spise, skyter direktør Angelica inn. – Men Hurtigruten har en visjon om at det turistene tilbys på et sted, skal ha en relasjon til stedet. Derfor legger vi stor innsats i dette på hvert enkelt sted. Det gjør opplevelsen bedre.

Øistein Nilsen tar opp menyen som ligger på bordet på Gapahuken, og viser hva dette betyr i praksis. Alle rettene har en relasjon til Sør-Varanger. I tillegg inneholder menykartet også en orientering om rettenes historiske bakgrunn.

– Det har vært en stor omstilling siden jeg begynte i hurtigruten i 2012, forteller han. – Bærekraft, kortreiste produkter og regionens historie er av de ting som også er blitt innarbeidet i menyer og matopplevelser i våre etablissementer.

Kirkenes-smart

Øistein Nilsen har ikke bare ansvar for å utvikle menyer og anretninger. Han drar også rundt og lærer de ansatte på Hurtigrutens etablissement hvordan tilberede, og hvordan det hele skal se ut og serveres.

Det er blitt noen turer også hit til Gapahuken og Sollia. Han er ansvarlig for at dette skal implementeres på hvert enkelt sted, og bli videreført av de ansatte.

Det betyr at han må få alle de andre ansatte rundt omkring til å gjøre det Hurtigruten vil.

– Nei, jeg har ingen formell lederutdanning, sier han når vi spør, er nok bare «street-smart». – Kirkenes-smart, repliserer Angelica.

Fra sist årsskifte ble Øistein forfremmet til Hurtigrutens konsernkjøkkensjef. Det har vært en langvei dit fra han i 1999 forlot planen om å søke seg inn på byggfag.

– Men mamma er godt fornøyd med at hun overtalte meg, smiler han.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
Følger opp: Øistein Nilsen (t.h.) fulgte denne uken opp kjøkkensjef Janne Ala-Leppeilampi ved Hurtigruten Barents.

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no