21. okt
TAREGRÜNDER: Kåre Breivik. (Foto: Håvard S. Mækelæ)
 
Lørdag setter han ut tare i Tana
Kåre Breivik i Barents Seaweed er med i årelangt nasjonalt tareprosjekt. Det kan imidlertid ta en stund før taredyrking når Sør-Varanger.

Publisert: 10.feb.2017 18:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:15

- Vi har akkurat fått konsesjon fra Tana kommune og Kystverket for å sette et bøyestrekk på 160 meter i Tanafjorden. Taren hentet vi ut av fjorden tidligere og sendte til dyrking på en lab i Trondheim, og lørdag settes den ut i sjøen i Tana, forteller Kåre Breivik.

Breivik er tidligere blant annet kjent fra politikken og idrettskretsen i Sør-Varanger. Nå, som en del av selskapet Barents Seaweed, er han en del av et nasjonalt forskningsprosjekt som handler om taredyrking. SINTEF/NTNU i Trondheim står bak prosjektet, som kalles Macrosea. Tanafjorden er en av tretten fjorder rundt om i landet der man skal teste taredyrking under mange forskjellige forhold.

- Vi følger veksten i løpet av 300 dager, og finner ut både hvordan vekstforholdene er for ulike typer tare, og er med på utvikling av utstyr for å høste taren, forteller Breivik.

Snacks

Det er sukkertare som først settes ut i Tanafjorden, og andre sorter skal prøves ut etter hvert. Sukkertaren skal selges både som dyrefôr og snacks for mennesker, og skal kunne brukes i både medisin og helsekost, og muligens også i biogassproduksjon.

- Jeg er mest spent på kvaliteten på sukkertaren. Vi kommer til å sende prøver til Universitetet i Bergen. Alle universitetene i landet er med på prosjektet, sier Breivik.

I løpet av sensommeren regner Breivik med å få peiling på hvordan det går.

Alle fjordene

Breivik har en visjon om å få til tang- og taredyrking over hele Finnmark.

- Det er spådd å bli det nye industrieventyret i Norge, sier han.

Men han er usikker på når det eventuelt kan bli taredyrking i Sør-Varanger.

- Det er tarevekst i fjordene her, men for å få det til må vi ha det rette grunnlaget. Vi må velge riktige områder, fjorder med lite båttrafikk, sier han.

Nærhet til fiskeoppdrett skal ikke være et problem. Taren skal faktisk kunne være med på å rense vann i nærheten av oppdrettsanlegg.

En utfordring er imidlertid reglene for dyrking i sjø. Breivik mener at lovverket i Norge ikke er forberedt ordentlig på taredyrking akkurat nå.

- Den største utfordringen er at det mangler fjordplaner rundt om. Taredyrkingen behandles nå som lakseoppdrett, og det kan ta opptil et år å få tillatelsen til langvarig dyrking. Dette gikk lettere, siden det er midlertidig, sier han.

Taredyrkerne har fått klarsignal fra kommunen og Kystverket, men venter fremdeles på det siste klarsignalet fra Nærings- og Fiskeridepartementet. Om de ikke har det til lørdag, settes taren midlertidig ut i krabbeteiner.

Barents Seaweed vil ha en oppstartskonferanse om prosjektet i Tana i slutten av mars.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no