12. des
POTENSIAL: - Det er mye natur og friluftsliv på lappene deres, sier teamleder for niendeklassingene, Espen Bruer. - Ja, vi mener det er mye ubrukt potensial i Sør-Varanger, mener Ida-Kristine Johansen, Johanne Jerijærvi, Tommy Toivanen og Siv Svanhild B. Danielsen. (Foto: Yngve Grønvik)
 
Masse gode ideer på Innovasjonscamp
Niendeklassinger fra hele kommunen var samlet for å være med på Ungt Entreprenørskap sin innovasjonscamp. En av gruppene hadde fokus på naturen.

Publisert: 25.apr.2016 19:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:03

Innovasjonscamp beskrives som en treningsleir med fokus på kreativitet og nyskaping. Elevene fikk i oppdrag å finne på hva som skal til for at Sør-Varanger kommune skal være den mest spennende kommunen å bo i. De skulle ha fokus på etablert næringsliv, tenke på menneskene i kommunen som ressurs, frivillighet, kulturliv, nærhet til Russland og Finland, barn og unge, idrett og kunnskap. En stor oppgave.

- Slipp løs pønkeren

Ordfører Rune Rafaelsen presenterte utfordringen til ungdommene med en oppfordring om å tørre å være seg selv.

- Tenk utenfor boksen, vær annerledes, ikke vær redd for å stikke deg fram, slipp løs pønkeren i deg. Man må være original og sta for å lykkes, så ikke gi opp hvis du har en ide du tror på, sa Rafaelsen til elevene.

- Jeg synes dette er et fantastisk flott tilbud. Elever som er i alt-går-an-modus kan ha kjempegode ideer, og det kan smitte over på de voksne som har vokst opp med Sydvaranger og alt ordner seg, sier Rafaelsen.

- Og så er det helt klart at disse ungdommene representerer framtida i en omstillingskommune. At de lærer seg å tenke innovativt allerede nå er en kjemperessurs for kommunen, sier han.

Mange ideer

- Vi har elleve ideer så langt, forteller Johanne Jerijærvi. Hun er på gruppe med Ida-Kristine Johansen, Tommy Toivanen og Siv Svanhild B. Danielsen, alle elever på Kirkenes ungdomsskole.

Bordet deres er fullt av rosa post it-lapper med notater på, og det som går igjen hos dem er natur, friluft og dyreliv.

- Mange har skog istedenfor hage her i kommunen, så det er naturlig at vi tenker på å bruke naturen, sier Siv Svanhild.

De drodler videre, ideene strømmer fritt i denne første fasen av arbeidet og elevene noterer på lappene.

- Trehus, trehytter, trehotell, kommer det fra Johanne.

- Ja, det er en kjempeide, svarer de andre. Det blir ide nummer tretten.

- Jeg er helt sikker på at rike kinesere vil betale for å komme hit og oppleve ville dyr og sove i telt, kanskje i en Finnmarkspark, legger Johanne til.

Omstilling

De fire har ikke tenkt så mye på omstilling og i alle fall ikke at de kan spille en rolle i hvordan kommunen skal utvikle seg i årene framover, men de liker oppgaven de har fått.

- Det er artig å få en sånn oppgave, tenke helt fritt og bruke fantasien, sier Johanne.

- Det var litt skummelt da gruva ble lagt ned og fire hundre mennesker ble arbeidsledige. Jeg tenker fire hundre familier i denne lille kommunen, det er ganske alvorlig, sier Siv Svanhild.

- Nei, jeg har ikke tenkt mye på omstilling, sier Tommy.

- Men jeg er sikker på at det er mye ubrukt potensial her, at det er mye vi kan gjøre her, som det ikke går an å gjøre andre steder, mener Siv Svanhild.

Til kommunen

I løpet av skoledagen skulle elevene plukke ut de ideene de syntes var best og jobbe videre med å utvikle dem. Så skulle de beste ideene presenteres for en jury bestående av lokale næringslivfolk. Deretter går de beste ideene videre til en finale og en vinner blir kåret.

- Alle ideene blir levert til Sør-Varanger kommune, det er en gave til det videre omstillingsarbeidet de skal gjøre, forteller rådgiver i Ungt Entreprenørskap, Nina Danielsen.

Hun forteller at dette også er et grunnlag for å utvikle elevbedrifter i ungdomsskolen, ungdomsbedrifter på videregående og studenbedrifter på universitetet.

Til NM

- Sør-Varanger har blitt spesielt gode på dette, og det synes vi er kjempeartig, sier Nina Danielsen.

- Torsdag og fredag er det NM i ungdomsbedrifter på Lillestrøm, og to av de beste fra Finnmark er begge fra Kirkenes videregående skole. I tillegg skal elever fra matprosjektet på Hesseng til Milano på gjenvisitt, så det gror veldig godt i det kreative og innovative ungdomsmiljøet i Sør-Varanger, det er vi stolte av, sier Danielsen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no