11. des
KONFLIKT: Sør-Varanger kommune har i en rammeavtale åpnet for at Barlindhaug Eiendom kan rive Sydvarangers gamle mekaniske verksted. Det vil ikke fylkeskommunen være med på.
 
Mekanisk verksted kan bli en del av handelsparken
Fylkesmannens kulturminneavdeling samarbeider med utbygger Barlindhaug om å gjøre om verneverdig bygg.

Publisert: 11.jul.2014 12:33
Oppdatert: 23.okt.2017 10:41

Barlindhaug har rivingstillatelse på bygget, signert Sør-Varanger kommune, men skal nå sammen med fylkeskommunen se på om det går an å gjøre om bygget til en del av handelsparken. Dette må de bli enige om innen 1. april neste år.

Uenig

Firmaet som nå jobber med å bygge Coop handelspark, vil rive det gamle bygget som står i veien for andre byggetrinn. Fylkesmannens kulturminneavdeling mener på sin side det kan ha nasjonal verneverdi. Det var avisa Finnmarken som først omtalte denne konflikten forrige måned.

– Det har vært en interessekonflikt mellom oss og Sør-Varanger kommune her ja, forteller kulturminnesjef i Finnmark fylkeskommune, Stein Tage Domaas.

Er det greit å rive verkstedet? Si din mening i gallupen til høyre.

Kulturminneavdelingen mener at verkstedet har nasjonal verdi og synes det er merkelig at de ikke har fått beskjed om rammeavtalen som åpner for at utbygger kan rive bygget. Sør-Varanger kommune mener, i et brev til fylkeskommunen, at vedtaket er i tråd med reguleringsplanen for området som ble laget i 2008, men Domaas er av den oppfatning at det har kommet fram vesentlige endringer i planen i og med at lokstallen er fredet.

– Vi skulle derfor ønske at vi ble informert om rivningsvedtaket på et tidligere tidspunkt slik at vi kunne blitt involvert tidligere.

Vedtaket ble gitt av Sør-Varanger kommune 31. juli i fjor, men Finnmark fylkeskommune ble ikke kjent med dette før 30. april i år. De søkte derfor om utsettelse for klagefrist, men dette ble avslått av kommunen. Det har etter dette vært mye korrespondanse mellom kommunen og fylkeskommunen i denne saken som kan havne hos fylkesmannen for endelig vurdering.

Står sterkt

Domaas understreker imidlertid at de har en tett og god dialog med utbygger Barlindhaug eiendom når det gjelder bygging av handelsparken. De jobber nå sammen for å kunne transformere, - altså innlemme verkstedet i handelsparken.

– Vi har satt en tidsfrist til 1. april med dette arbeidet, og dersom vi ikke blir enige og utbygger bestemmer seg for å rive, vil vi kunne komme inn med våre virkemidler, sier han og utdyper at kulturminneloven kan overprøve plan- og bygningsloven.

– Men nå gleder jeg meg over den gode dialogen vi har med utbygger, og det skal bli svært interessant å gå i gang med arbeidet med å transformere bygget, sier han.

Har tillatelse

Styreleder i handelsparken, Jens-Arne Johnsen understreker at de har rett til å rive bygget, men bekrefter overfor Sør-Varanger Avis at de jobber med å finne en løsning sammen med fylkeskommunen.

– Vi har fått en rivingstillatelse, men vi vil jobbe med å finne en løsning. I første omgang arbeider vi med å få på plass første byggetrinn, sier han.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no