6. des
TRENGS: Helse- og sosialnæringen trenger flest arbeidere i Finnmark, ifølge Nav. (Illustrasjonsfoto fra arkiv)
 
Mer optimisme i Sør-Varanger enn Finnmark
Nav har undersøkt behovet for ansatte i Finnmark. Der tror flere bedrifter i Sør-Varanger at de vil få tak i arbeidskraft, enn fylket generelt.

Publisert: 16.mai.2016 21:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:04

Nav Finnmark har kommet ut med årets bedriftsundersøkelse. Der ser de et økt behov for ansatte over hele Finnmark.

- I fjor estimerte Navs årlige bedriftsundersøkelse at mangelen på arbeidskraft var på 700 personer for hele fylket. I år er mangelen estimert til å være på 900 personer, står det i undersøkelsen. Det er i tråd med utviklingen i arbeidsmarkedet på landsbasis.

Samtidig er det flere som venter at de får tak i folk. Ti prosent av finnmarksbedriftene venter en økning i sysselsettingen. Og i Sør-Varanger er det enda bedre.

- Godt over en fjerdedel (28%) av bedriftene fra Sør-Varanger som har deltatt, svarer at de forventer å ha flere ansatte om ett år enn de har i dag. Det vil si at bedriftene i Sør-Varanger er langt mer optimistiske med tanke på sysselsetting enn det som er snitt for bedrifter i Finnmark, skriver Ina Eliassen til SVA. Hun er kommunikasjonsrådgiver i Nav.

- NAV synes det er gledelig med så mye optimisme i Sør-Varanger, og dette viser et offensivt næringsliv med mange planer om fremtiden. Nå som Sør-Varanger har fått utviklingsmidler, vil det også generere mange muligheter i næringslivet fremover, legger seniorrådgiver Eva-Lill Margit til.

Nå har Sør-Varanger hatt en stor økning i arbeidsledighet det siste halvåret, takket være Sydvaranger-konkursen. Nav har imidlertid ikke noe svar på om det har noen sammenheng, da de ikke har bedt om forklaringer fra bedriftene.

Eliassen kan heller ikke si hvor mange arbeidsplasser som trengs i Sør-Varanger, da de ikke har sortert det ut i undersøkelsen.

60 prosent

Finnmark som helhet sliter med rekrutteringen. Nesten 60 prosent flere bedrifter i Finnmark oppgir at de har for få kvalifiserte rekrutter, sammenlignet med resten av landet.

Nav skriver at flere bedrifter i Finnmark har alvorlige rekrutteringsproblemer.

- Hotell- og overnattingsnæringen leder an i å måtte ansette mindre kompetent arbeidskraft enn de ønsker seg. 35 prosent av virksomhetene i næringen svarer at de har mislykkes med å rekruttere de siste tre månedene og oppgir at hovedgrunnen var for få kvalifiserte søkere. Næringen er tett etterfulgt av bygge- og anleggsnæringen og undervisningsnæringen, står det i undersøkelsen.

Mest faglært

De fleste bedriftene ser etter faglært arbeidskraft. De som trenger flest arbeidere er helse- og sosialnæringen. 14 prosent av bedriftene oppgir at de har bruk for ufaglærte arbeidere.

I fjor var det Finnmark fylke som hadde størst andel bedrifter uten nok arbeidere. I år er det Nordland som topper statistikken prosentvis, med Troms på andre plass og Finnmark på tredje.

Undersøkelsen er gjort blant et utvalg av bedrifter rundt om i hele landet. 469 bedrifter svarte denne gangen på undersøkelsen i Finnmark.

Nav regner at det mangler 26 500 personer i bedrifter over hele landet i 2016.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no