18. nov
(Illustrasjonsfoto fra arkiv)
 
Millionkostnader etter sykehus-forsinkelse - ekstra vikarer til det gamle
De siste månedenes forsinkelser i nye Kirkenes sykehus koster flesk. Men sykehuset skal fremdeles kunne åpne i år, om entreprenøren er klar om to uker.

Publisert: 23.aug.2017 11:01
Oppdatert: 23.okt.2017 11:23

Forrige uke, sju og en halv måned etter at nye Kirkenes sykehus egentlig skulle vært overført fra entreprenøren Cadolto til Finnmarkssykehuset, møttes partene for å gjøre nok et forsøk. Men sykehuset ligger fremdeles i Cadoltos hender.

Cadolto har fått beskjed om hva som må gjøres fram til neste overtakelsesmøte. Det er foreslått til 6. september. Om alt da kommer på plass, er åpningen av sykehuset planlagt til en gang i løpet av fjerde kvartal i år, skriver Finnmarkssykehusets drifts- og byggeleder Øyvin Grongstad på SMS.

Ekstrakostnadene for forsinkelsen er i millionklassen.

- Vi ligger an til å bruke rundt 1,5 milliarder kroner på bygget, totalt sett. Budsjettet er på 1,485 milliarder, og vi kan ende litt over eller litt under, blant annet avhengig av hvor mye Cadolto må betale i døgnmulkt, sier Grongstad.

Flere vikarer

Forsinkelsen på nye Kirkenes sykehus skaper også en del ekstrakostnader i det gamle sykehuset. Der skulle de egentlig ha flyttet til det nye sykehuset for åpning 6. juni, og det gjør at en del serviceavtaler der må holdes i live. Flere vikarer har blitt tilsatt for å holde i gang pasientflyten på sykehuset på Prestøya.

Det gamle sykehuset er dessuten dyrere i drift enn det nye vil bli, blant annet når det gjelder strømkostnader og personale.

- Vi hadde planlagt å hente inn noen kostnader i år på billigere drift i det nye sykehuset. Nå går dette ut over budsjettet vårt, sier Grongstad.

- Det er også noen elektriske anlegg som går mot slutten av levetiden, som vi sliter litt med å holde driften på. Men det er ikke et stort tema, mener Grongstad.

Et av de viktigste punktene for ham er at både ansatte og pasienter må vente enda lengre på å begynne i det nye sykehuset.

Sikkerhet

Ankepunktene i det nye sykehuset var først og fremst på manglende dokumentasjon på alt som var gjort i sykehuset, som NRK skrev tirsdag.

- Når vi overtar et bygg, overtar vi også dokumentasjonen på at alt er gjort i henhold til lover, regelverk, hvem som har gjort det, hvordan alt er testet og så videre, forteller drifts- og eiendomssjefen.

Det var samtidig noen ankepunkter på brannsikkerheten. Grongstad nevner balkonger som har tre som en del av konstruksjonen, samtidig som de er rømningsveier for sykehuset. Der undersøkes det om trekonstruksjonen må erstattes, eller om den kan behandles.

Kirkenes Byggservice er ferdige med sin del av bygget, og leverte i tide. De arbeider imidlertid fremdeles på utsiden av sykehuset, og ordner småting inne i bygget, ifølge daglig leder Joakim Amundsen.

- Vi arbeider ut over høsten. Det meste er ferdigstilt, sier Amundsen.

Les også: - Mesteparten av forsinkelsen skyldes Cadolto

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no