7. des
KONKURS: Mudenia elektro as, med 110 ansatte og en omsetning på rundt 92 millioner kroner for bare to år siden, er konkurs. Det skriver Dagens Næringsliv i dag.
 
Mudenia elektro as konkurs
Beskyldes for løgn og planlagt konkurs av El- og it-forbundet. Det er Dagens Næringsliv som skriver dette i dag.

Publisert: 07.aug.2014 09:25
Oppdatert: 23.okt.2017 10:41

Før bedriften gikk over ende, opprettet ledelsen et nytt selskap med samme navn og adresse. Nå anklages leverandøren til oljeservicebransjen for løgn og planlagt konkurs, skriver avisa Dagens Næringsliv i dag.

- El- og it-forbundet har hatt problemer med Mudenia over flere år, med manglende betaling av lønn og feriepenger. Vi er vel kjent med bedriften, sier forbundssekretær Jan Henrik Larsen til avisa.

Avisa skriver at Øst-Finnmark tingrett slo Mudenia Elektro as konkurs etter manglende oppgjør for et skattekrav på syv millioner kroner. Kirkenes-selskapet har 110 ansatte og betjener de største oljeserviceselskapene i landet med prosjektering og bemanning.

Ubetalt lønn

For tre uker siden registrerte daglig leder og største aksjonær i Mudenia, Kate Johansen, et nytt selskap. Selskapet har samme navn, adresse og ledelse som det konkursslåtte selskapet.

- Det at selskapet går konkurs og samtidig oppretter nytt selskap, anser jeg for å være kjeltringstreker, sier forbundssekretær Larsen.

Ifølge Dagens Næringsliv får nå El- og it-forbundet hjelp fra LOs jurister med å få oversikt over de ansattes lønnskrav og fremme dem for bostyrer.

Fellesskapet tar regninga

- Per i dag ligger vi rundt 1,5 millioner kroner, men nå begynner dette å ta av. Og da har vi ikke regnet med innbetalinger for obligatorisk tjenestepensjon, som over flere år ikke er betalt inn for mange av de ansatte, sier Larsen.
Han mener Mudenia spekulerer med konkursinstituttet og lønnsfondsinstituttet og kaller dette en enkel måte å komme ut av en økonomisk knipe på, ved å sende regningen til fellesskapet og starte opp igjen uten gjeld.

- De tar vekk aktiva, kundegrupper og kapital til å starte på nytt igjen. Sånne folk bør ikke få lov å drive næringsvirksomhet. Vi kan ikke ha en ordning i Norge som gjør det så lett å skyve regningen over på fellesskapet, sier Larsen til Dagens Næringsliv.

«Farer med løgn»

I intervju med Dagens Næringsliv sier forbundssekretæren at selskapet farer med løgn når de under konkursbehandlingen i Øst-Finnmark tingrett forespeilet at kravet til Skatt nord skulle bli gjort opp. I retten motsatte selskapet seg konkurs.
Larsen mener også at ledelsen i Mudenia over tid har planlagt å slå selskapet konkurs for å kvitte seg med krav, for deretter å starte opp tilsvarende virksomhet uten gjelden.

Han sier forbundet har fått innsyn i interne eposter som har gått til administrasjonen i Mudenia, der ledelsen redegjør for hvordan den skal gå frem med konkursen ved å flytte kunder og ansatte over i det nye selskapet.

(Saken fortsetter under bildet)

Eneste mulighet

Daglig leder i det konkursrammede Mudenia Elektro as og det nyopprettede selskapet med samme navn, Kate Johansen, har ikke villet la seg intervjue av Dagens Næringsliv og henviste til advokat Erlend Haaskjold, partner i Arntzen de Besche.

Haaskjold mener Larsen kommer sterke karakteristikker og sier selskapet har hatt en intensjon om å gjøre opp de kravene som er, men at det ikke har vært mulig. Han presiserer at han bare representerer det nye Mudenia-selskapet, men sier at for det gamle selskapet er det skattemyndighetene som har inngitt en konkursbegjæring, og det må selskapet forholde seg til. Dersom det ikke er økonomisk grunnlag for videre drift, er konkurs eneste mulighet.

På spørsmål om konkursen en del av en plan for å unnslippe gjeld og fortsette som før, svarer han at det ikke er så enkelt.
- Hvis dette hadde vært en planlagt konkurs, ville selskapet selv ha begjært oppbud. Her har vi en konkursbegjæring fra skattemyndighetene, sier Haaskjold.

Han sier han ikke har sett epostene som El- og it-forbundet viser til, og vil derfor ikke kommentere disse. Han sier også at kreditorene ikke kan rette krav mot det nye selskapet, og at det ikke er noen automatikk i videreføring av oppdrag eller å beholde de ansatte, men sier at de ansatte besitter en helt unik kompetanse som representerer store verdier. Målsetningen er å få alle med på laget i det nye selskapet.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no