15. okt
IKKE BARE ANTA: ? Hut dere hit og se hvem som blir lidende, i stedet for bare å anta, er Olav Jacobsen, Natalia Svistunova, Torbjørn Antila, Bengt Hølvold og Ingar Henriksens klare melding til politikerne.
 
Naboer lager underskriftskampanje
Kommunestyret har allerede banket planen for gamle gymnaset igjennom. Men nå våkner protestene fra beboerne i området.

Publisert: 13.apr.2013 16:52
Oppdatert: 23.okt.2017 10:39

- Hut dere hit og se hva dere har vedtatt, lyder oppfordringen fra Prestefjellet til politikerne.
- Det er fint at det gjøres noe med bygningen og det er fint at Kirkenes får flere boliger. Vi er ikke imot byutvikling, men utviklingen må ikke forringe kvaliteten, fremhever initiativtakerne til en underskriftskampanje som nå er i gang. Opp mot 50 underskrifter, fra et like stort antall husstander, ble samlet inn på et par ettermiddager denne uken.

Skuffet

Protesten kommer etter at kommunestyret vedtok ny reguleringplan for gamle gymnaset. Eieren av tomta er Tschudi Kirkenes AS, mens Kirkenes Byggservice AS er fester og utbygger. Planen er å gjøre om den gamle skolebygningen til 40 til 45 boenheter.
Bygningen er nå på tre etasjer og 11,30 meter. Det skal bygges på to etasjer.
Den nye reguleringsplanen fastslår at høyden kan være inntil 17 meter.
Bengt Hølvold er skuffet over ikke å ha blitt varslet om planene.
- Etter å ha konferert med Huseiernes Landsforbund mener jeg - om jeg forsto dem rett - å ha både krav på og rett til varsling. Men det har de ikke brydd seg om. Når det ikke kommer noe varsel hvordan skal vi da få vite det? Vi visste ikke noe om planene før vi leste det i Sør-Varanger Avis. Og å bygge på to etasjer forringer jo både verdien og livskvaliteten. Vi har som kjent mørketid her i nord og vi jubler når sola kommer frem. Nå mister vi kanskje en måned sol store deler av dagen i begge ender av sommeren, sier han og får støtte fra nabo Olav Jacobsen.

Dårligere pris

Ingar Henriksen er usikker på om skyggen kommer til å ramme egen bolig.
- Det er klart at vi kanskje mister noe sollys. Men jeg tenker også på den prinsipielle siden og syns ikke vi skal ha boligutbygging for enhver pris, ikke når det rammer nabolaget som er her allerede. Vi bør ha en prinsipiell diskusjon om hvordan vi vil ha Kirkenes som sentrum, og det bør være kommunen som legger føringer for byutviklingen, ikke enkelt-utbygger, mener han.
Protestene kommer både fra nedsiden av gamle gymnaset og fra oversiden.
Frykten fra beboere på nedsiden av gymnaset er at Jomfrulia forvandles til en «skyggenes dal», og beboere på oversiden syns lite om at utsikten blir dårligere - eller helt borte. Noe de igjen mener kommer til å påvirke boligprisen, eller i det hele tatt muligheten for å få solgt.
Torbjørn Antila skal selge bolig på Prestefjellet og hadde et veldig interessert par som kjøper.
- Men etter at de fikk vite om utbyggingsplanene forsvant tydeligvis interessen.

Skyggen faller

Olav Jacobsen, Torbjørn Antila, Natalia Svistunova, Bengt Hølvold og Ingar Henriksen tror mange kanskje ikke er klar over hvor langt ned mot byen skyggen kommer til å falle.
- Dette føyer seg jo bare inn i rekken av lignende prosjekter, på Langøra som det var snakk om for noen år siden. Og nå med blokk ved siden av Direktørboligen og her. Det er fint det kommer flere leiligheter og det er fint at det gjøres noe med denne bygningen, den har stått her og sett fæl ut i mange år, poengterer Natalia Svistunova.
- Vitsen med å bo her oppe er jo å ha utsikt. Folk forventer det når de skal bo på fjellet. Det er bare å se på annonsene som bruker komme: «Unik utsikt og fine solforhold». Med en slik bygning vil det kunne bli problemer med å selge. Men jeg tenker også på inntrykket når en ser opp mot fjellet fra byen. Jeg mener et så høyt hus ødelegger hele horisonten og ikke passer inn i landskapet i Kirkenes. Jeg skal nå ikke si at jeg har verdens beste smak, men akkurat det med høyhus vet jeg litt om. Jeg syns det blir stygt, sier Natalia Svistunova.
I forkant av behandlingen i kommunestyret kom det inn bekymringsmelding fra både Jannik Sannes og fra Prestefjellet borettslag.
I reguleringsplanen er også lys og solforhold diskutert.
- Prosjektet vil ikke gi nevneverdige endrede lys- og skyggeforhold for nabobebyggelsen. Økningen i byggehøyde vil gi noe mer skygge enn i dag på både tomtens uteareal for og for noen av naboeiendommene, heter det der.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no