14. okt
MØTET: Avstemning under generalforsamlingen tirsdag. I midten er redaktør og daglig leder Ole-Tommy Pedersen og styreleder Odd Reidar Øie. (Foto: Håvard S. Mækelæ)
 
Nær balanse i SVA-regnskapet - og nå vil det skje mye nytt med avisa
Fortsatt underskudd totalt sett, men et relativt lite et midt i alle investeringene. Og snart kommer både nydesignet papiravis og nettutgave.

Publisert: 04.apr.2017 15:56
Oppdatert: 23.okt.2017 11:17

Under generalforsamlingen til Sør-Varanger Avis tirsdag, kunne styreleder Odd Reidar Øie informere om et underskudd på 92 000 kroner for året 2016.

Det er en klar forbedring over året før, der avisa havnet i krise etter et underskudd på 5,4 millioner kroner. I løpet av året 2016 gjennomgikk SVA starten på en lang rekke omstillinger, og avisa fikk inn 1,6 millioner kroner i ny aksjekapital til å dekke lån.

Men samtidig har avisa hatt en veldig forbedring på driftsresultatet. Styreleder Øie er veldig fornøyd med resultatet, spesielt med tanke på at det har vært gjort noen investeringer for å omstille avisa.

- Jeg mener vi har oppnådd målet i 2016. Å havne såpass i balanse med alle grepene vi har gjort, er flott. Vi har et driftsresultat på 323 766 kroner i pluss. Når det gjelder drift er SVA nå først i klassen blant lokalaviser, mener han.

Ny avisdesign

Årsaken til underskuddet i år var rentekostnadene som henger igjen. Der er det fremdeles en del å jobbe med. Avisa skylder fremdeles 10 millioner kroner til banken, men dette året har banken latt avisa slippe unna med lavere betaling - mot at det gjøres klare nedskjæringer og omstillinger.

Fremover vil avisa gjennomgå flere av disse omstillingstiltakene. Den nye redaktøren og daglige lederen, Ole-Tommy Pedersen, kom på plass i forrige uke. Med hans inntog i avisa er flere tiltak rett rundt hjørnet.

Blant annet er arbeidet i gang med å installere ny maskinvare og programmer i redaksjonen. Med disse kan journalistene begynne opplæringen for å designe egne avissider, såkalt malstyring, i løpet av våren.

- De nærmeste månedene blir veldig spennende å både lese og jobbe for Sør-Varanger Avis. Vi står midt i en krevende omstilling, men får samtidig sjansen til å gi avisa en nystart og et løft inn i framtida. I mai lanserer vi en nydesignet papiravis, og over sommerferien får vi en ny nettutgave på plass. Sammen med mer spenstige grep i hvordan vi prioriterer og skriver saker, har jeg full tro på at vi kan få opp engasjementet rundt avisa betydelig, sier Pedersen.

Det blir også mer satsing på nettavis i tiden fremover. Det er noe redaktør Pedersen har vært klar på fra start.

- Papiravisa er fortsatt veldig viktig for oss, og vi ser nå på hvordan vi både skal beholde de beste delene av dagens avis, samt lansere nye spalter som gir en god og lærerik papiropplevelse. Samtidig gir nettet oss mulighet for å presentere saker og stoffområder på en annen måte enn vi har gjort til nå. Vi skal også gjøre det enklere og rimeligere for de som vil lese oss på nett, enten de bor i Sør-Varanger eller på Sørlandet.

Pedersen fryktet en mer resignert stemning i bedriften da han kom inn, etter et par år med usikkerhet og dramatikk. Men han roser yrkesstoltheten og kjærligheten til avisa, selv blant de som snart må ut av eller ned i stillingen sin.

Flere i huset

Øie hinter også til at det kan komme flere medier inn i avishuset til SVA.

- Jeg tror det er sjanse for at vi får NRK inn her, og det er også mulighet for Finnmarken. Det er blitt flere slike mediehus rundt om i landet, i stedet for at alle sitter hver for seg, sier han.

Ellen Wickstrand ut

Under generalforsamlingen tirsdag ble Thor Morten Bråteng valgt inn i styret, og Ellen Wickstrand er ute av styret. Dette skjedde blant annet fordi Wickstrand nå er styreleder for en annen mediebedrift i Sør-Varanger, https://thebarentsobserver.com/en" target="_blank">The Independent Barents Observer.

Bråteng eier drøyt 5 prosent av aksjene i SVA via selskapet Moder Nord AS

Utskiftingen skjedde under dissens. Karin Danielsen, et tidligere mangeårig styremedlem, mener det ikke er noe konkurransemoment, fordi IBO er en internasjonal, engelskspråklig nettavis som ikke konkurrerer om abonnenter. Hun talte og stemte imot å fjerne Wickstrand.

Danielsen mener fjerningen kan ha med at Wickstrand har stilt en del kritiske spørsmål i styret. Hun mener det har vært en styrke.

- Hun har ærlige hensikter, ikke profitt, sier hun. Hun påpekte i tillegg at Wickstrand tok initiativ til å gå ut blant folk og skaffe penger til SVA under krisen i fjor.

På spørsmål om kommentar, svarer styreleder Odd Øie:

- Styret var enig i at vi ikke skulle utvide antall styremedlemmer. Thor Morten ble valgt fordi han er blant de største aksjonærene og har kompetanse og kontakter som styret trenger.

Personer tilsvarende 1582 aksjer stemte for å få Wickstrand med inn i styret igjen. Men det holdt ikke mot aksjemajoriteten.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no