10. des
LOKALE: Lokale butikker kan være med på anbudsrunden når UDI inngår kontrakter.
 
Nasjonale leverandører til flyktningene
Hvordan kan lokale bedrifter konkurrere om å levere varer til flyktninger? – Ved å kunne levere billigere, sier Bjørn Fridfelt i UDI.

Publisert: 05.okt.2015 17:30
Oppdatert: 23.okt.2017 10:56

Det er flere lokale forretninger i Sør-Varanger som leverer både sengetøy, sko og klær, varer som asylsøkere får når de kommer til transittmottak i Sør-Varanger. Flyktninger som blir bosatt i kommunen trenger også å handle når de skal etablere seg.

– Lokale kan levere

– Hvordan får vi lokale butikker være med på å levere for eksempel sko og klær, spør Beate Pedersen i Vadsø, som eier butikkene Skoringen på begge sidene av fjorden. Hun er bekymret for at bedrifter i Sør-Varanger ikke får være med på å levere varer, noe som ville være sterkt ønskelig i et allerede svært rolig marked.
– Vi har for eksempel ikke sett en rekvisisjon på sko på aldri så lenge. Og det er generelt overraskende stille i butikkene i Kirkenes i forhold til i Vadsø. Flyktningene kunne bety en mulighet til å få økt omsetningen, og er noe vi gjerne vil være med på, sier hun.
Hege Johnsen, som driver butikkene Zero i Kirkenes er også bekymret for å ikke få mulighet til å levere varer.

– Vi er konkurransedyktige, vi har ikke bare dyre klær, og vi har klær tilpasset klimaet. Vi har hørt at det er inngått avtaler som vi ikke har fått være med på, sier hun.

Asylsøkerne

Når det gjelder flyktninger som kommer til transittmottak i har UDI en avtale med Jysk om kjøp av sengetøy.
– Hvis en lokal Jysk-butikk kan levere til samme pris og holde tidsfristene, så velger vi gjerne butikken, sier regiondirektør Bjørn Fridfeldt.
Han forteller at UDI har langtidskontrakter, så selv om situasjonen med transittmottak i Kirkenes har oppstått nå, så har UDI store innkjøpsavtaler som gjelder for hele landet, og som inngås for fire år av gangen.

– Når det gjelder klær og sko, så har vi en avtale med Profileringsspesialisten. De skal levere det samme i Kirkenes som i Oslo, uten tillegg i prisen. Når avtalen skal fornyes kan andre leverandører være med på anbudsrunden, sier Fridfeldt.

Bosatte

Flyktninger som har fått innvilget asyl og skal bosettes i Norge, for eksempel i Sør-Varanger, er ikke UDI sitt ansvar, men kommunens. Kommunen som bosetter får et integreringstilskudd som tilsvarer 2 G i folketrygden i to år per person. Det tilsvarer rundt 180 000 kroner, og skal dekke det en person trenger, alt fra innbo til klær.

– Vi får statlige overføringer for hver enkelt, og de får pengene på konto som lønn, og kan bruke pengene akkurat som deg og meg. Det brukes ikke rekvisisjoner, folk får handle og bruke pengene sine som de vil, sier konstituert økonomisjef i Sør-Varanger kommune, Svanhild Apeland.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no