18. okt
FRISK: Laksen i Neiden er i vekst og den er upåvirket av rømt oppdrettslaks.
 
Neidenlaksen best i Finnmark
Alle de store laksebestandene i Finnmark er mer eller mindre påvirket av rømt oppdrettslaks, men ikke Neiden. – Det er gjort grep i Neiden for å få opp bestanden, og rømt oppdrettslaks synes ikke å være noe problem der, sier Torbjørn Forseth i NINA.

Publisert: 12.feb.2016 09:29
Oppdatert: 23.okt.2017 11:00

Kun en tredel av 125 laksebestander var uten genetisk spor av rømt oppdrettslaks, viser en undersøkelse NINA og Havforskningsinstituttet har gjort.

Vitenskapelig råd for lakseforvaltning har levert en rapport som viser at bare 23 bestander (22 prosent) av 104 laksebestander i Norge har god eller svært god kvalitet etter kvalitetsnorm for villaks.

Oppdrettsgener

I Finnmark faller de fleste laksebestandene som er undersøkt, inn under kategoriene moderat, dårlig eller svært dårlig. Bare i Neiden er laksestammen mer eller mindre upåvirket av rømt oppdrettslaks.

Det er gytebestandsmål, høstingspotensial og genetisk integritet, og kvalitetsnorm som har blitt kategorisert i elvene. Neiden har fått karakteren god eller svært god i alle tre. Det er det ingen andre elver som kan vise til.

I Tana har både gytebestandsmål/høstingspotensial og kvalitetsnorm fått karakteren svært dårlig, men der er den genetiske integriteten god eller svært god. I Vestre Jakobselv står det svært dårlig til med den genetiske integriteten og laksestammen klarer ikke å oppfylle kvalitetsnormen.

Vekst i Neiden

– I Neiden har man klart å begrense fangsten så mye at det såvidt er vekst i stammen, og man ser en positiv utvikling mot enda bedre vekst. Når det gjelder genetikk, har vi ikke funnet noe, og det tyder på at rømt oppdrettslaks ikke synes å være noe problem der. Hvorfor rømt oppdrettslaks ikke går inn til Neiden, vet vi ikke, sier Torbjørn Forseth i NINA.

Han forteller at NINA og Havforskningsinstituttet har kartlagt 125 laksestammer etter å ha undersøkt genetikken til 20 000 laks. Av disse har Vitenskapelig råd for lakseforvaltning funnet grunnlagsmateriale i 104 laksestammer til sin rapport om kvalitetsnorm for villaks.

En tredel

En tredel av villaksbestandene (33 bestander) var så genetisk påvirket av rømt oppdrettslaks at de ble klassifisert til å ha svært dårlig eller dårlig kvalitet. Ytterligere en tredel (35 bestander) ble klassifisert til moderat kvalitet på grunn av genetisk påvirkning av oppdrettslaks.

Bare en tredel av bestandene (36 bestander) hadde ikke genetiske spor av rømt oppdrettslaks, heter det i sammendraget i rapporten til Vitenskapelig råd for lakseforvaltning.

Lovbestemt norm

Det var i 2013 en kvalitetsnorm for villaks under Naturmangfoldloven ble vedtatt i statsråd. Normen
er retningsgivende for myndighetenes forvaltning.

For at en laksebestand skal nå målet om tilstrekkelig god kvalitet må den ikke være genetisk påvirket av rømt oppdrettslaks eller andre menneskelige påvirkninger, den må ha nok gytefisk (ha nådd gytebestandsmålet), og den må ha et normalt høstbart overskudd.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no