7. des
USIKKERHET: Leder Erling Haugan (t.h) og nestleder i Bugøynes fiskarlag håper det beste for Bugøynes kongekrabbe, men frykter for framtida dersom det blir konkurs.
 
Ni millioner kroner i gjeld
Bugøynes Kongekrabbe AS kan være konkursen nær. Erling Haugan og Tom Egil Hansen i fiskarlaget er redd de mister bygdas fiskemottak.

Publisert: 06.jul.2013 14:56
Oppdatert: 23.okt.2017 10:56

Med rundt ni millioner kroner i gjeld så styreleder Bjørnar Pedersen ingen annen utvei enn å be kreditorene om gjeldsforhandlinger.
Største kreditor er DnB med 6, 5 millioner kroner, mens Innovasjon Norge er nest største kreditor.

Tap

I Norge fanges mellom 60 og 70 prosent av krabba i august måned. En måned for fisket starter opp hos konkurrentene.
– Da fastsettes også prisene hos oss, og når russerne og alaskafiskerne legger seg under i pris, får de naturligvis et konkurransefortrinn som rammer oss hardt, sier Bjørnar Pedersen.
Som følge av gjeldsforhandlingene vil det planlagte rekefisket med teiner måtte vente på et eventuelt positivt resultat.
– Det er prøvesatt noen teiner, men det er også alt foreløpig, forteller Pedersen.

Håp

Pedersen håper at gjeldsforhandlingene fører fram, slik at Bugøynes Kongekrabbe overlever og kan fortsette med å ta i mot hvitfisk på anlegget.
– Fiskeriene er svært viktige for fiskeværet Bugøynes, og jeg forstår godt at mange er bekymret med tanke på framtiden. Usikkerheten rundt dette skulle vi gjerne vært foruten, sier han.

Feriepenger

Som en følge av de dårlige tidene har ikke de 4,5 ansatte fått utbetalt feriepenger.
– I tillegg er det en til to ansatte, som ikke har fått alt de skal ha i mai måned, forklarer han.
Pedersen understreker at dersom gjeldsforhandlingene fører fram, vil de ansatte ha første prioritet.
Styrelederen ser også med bekymring på anleggene dersom man ikke kommer i mål med gjeldsforhandlingene.

Håper det beste

Leder i Fiskarlaget, Erling Haugan, har kjent til at Bugøynes kongekrabbe har hatt problemer over tid.
Sammen med nestleder Tom Egil Hansen misliker han usikkerheten situasjonen til Bugøynes Kongekrabbe medfører.
– I Bugøynes er det idag fjorten aktive fiskere, samt mange som ikke er fullt så aktive. Bedriften er den eneste som tar imot hvitfisk på sørsida av Varangeren. Mister vi fiskemottaket for hvitfisk, sier det seg sjøl at dette vil få store konsekvenser, sier Haugan.
Tom Egil Hansen forklarer at alternativet vil være å levere til andre havner i Varangerfjorden.
– Dette skaper en vanskelig situasjon for fiskerne, samtidig som vi da mister flere arbeidsplasser, som bygda sårt trenger, på land, sier Hansen.
SVA vet at en fisker allerede har flagga ut og fisker for Vardø.

Håp

Erling Haugan håper nå på vegne av hele bugøynessamfunnet at Bugøynes Kongekrabbe unngår konkurs, og at det også fremover vil være mulig å levere fisk i Bugøynes.
– Når vi nå håper det beste er det med tanke på hele det lille lokalsamfunnet.

Eier det meste

Aksjonærene i Bugøynes kongekrabbe eier flere andre selskaper og eier det meste i fiskeværet. Moderorgansisajonen heter Norway Kingcrab AS, der Sør-varanger Invest (Trond Haukanes og Greger Mannsverk) er største aksjonærer. Troika Seafood med Svein Ruud er også inne på eiersida med vel seks prosent. Øyvind Seipajærvis Direkte markedsføringsbyrå eier 27 prosent.

Utenfra

Styrene i underselskapene Bugøynes kongekrabbe og Norway Kingcrab production består, med unntak av bugøynesværingen Anne Sofie Ingilæ, kun av personer bosatt utenfor Bugøynes.
Styreleder er Bjørnar Pedersen fra Vadsø og nestleder er Greger Mannsverk.
Styremedemmer er Svein Ruud, Thor Morten Bråteng og Anne Sofie Ingilæ Vælitalo. Varamedlemmer er Kjell Olof Larsen, (Båtsfjordbruket) og Terje Hansen fra Kirkenes.
Flere av disse er også involvert i Sør-Varanger Turistutvikling og Bugøynes eiendom AS, der Trond Haukanes er styreleder.

Innovasjon Norge

Slippen og flytebrygga tilhører også de samme eierinteressene.
Leder i Innovasjon Norge avd. Finnmark, Linda Randal, er gjennom sitt engasjement som varamedlem til styret i Moder Nord interessent i saken.
Moder Nord eier rundt ni prosent av Norway Kingcrab AS.
Innovasjon Finnmark er nest største kreditor med tilgodehavende i millionklassen i Bugøynes kongekrabbe, og vil være part i gjeldsforhandlingene.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no