24. okt
SLUTT: Siste skip-til-skip-oljeomlasting med dagens kvote fant sted i første uke av juni. Her fra en tidligere omlasting. (Arkivfoto: Tor Sandø)
 
Norterminal permitterer tolv
Selskapet gjorde siste oljeomlasting første uka av juni. Nå tar Lukoil all omlasting i Murmansk inntil videre, mens Norterminal venter på svar fra Miljødirektoratet.

Publisert: 15.jun.2016 17:30
Oppdatert: 23.okt.2017 11:05

Norterminal varslet i slutten av mai at permitteringer kunne komme snart. Nå blir det en realitet.

- 14. juni har Norterminal varslet tolv ansatte i selskapet om at disse blir permittert. Dette skyldes at Miljødirektoratet fortsatt, etter to uker, ikke har videresendt vår klage til Klima- og miljødepartementet for avgjørelse, skriver daglig leder Jacob B. Stolt-Nielsen i Norterminal i en pressemelding.

De tolv ansatte blir permittert fra slutten av juni. Da vil Norterminal ha sju aktive ansatte igjen.

Stolt-Nielsen forteller at selskapet ikke har noen inntekt nå, siden selskapet brukte opp sin skip-til-skip-omlastingskvote i første uke i juni. Da flyttet kunden Lukoil all sin omlasting til Murmansk.

- Vi prøver å holde oss i gang, og satse på at ting kommer i orden og at vi vinner kunden tilbake. Da er det viktig at vi har en minimumskapasitet klar, sier Norterminal-sjefen.

Han vil også prøve å unngå at de mister kompetansen de har.

Ingen tidsplan

Stolt-Nielsen vet ikke ennå hvor lenge selskapet vil fortsette slik situasjonen er nå.

Hos Miljødirektoratet får heller ikke SVA noe hint om hvor langt unna de er et svar på klagen. Men Harald Sørby forsikrer om at de kommer med et svar så snart som mulig.

- Klagen har hatt høy prioritering fra vi fikk den, sier Sørby, som er seksjonsleder for industri- og havavdelingen i direktoratet.

Sørby kan heller ikke si noe om sjansen for at Norterminal får begynne med oljeomlastingen igjen. Men han sier at direktoratet er godt kjent med situasjonen selskapet er i.

Og om Norterminal får nei hos direktoratet, er det likevel en sjanse til.

- Om vi omgjør vårt tidligere vedtak, får Norterminal tillatelsen. Men om vi opprettholder vedtaket, går saken videre til Klima- og miljødepartementet. Da er det de som får siste ord i saken, sier Sørby.

Norterminal-lederen mener de ikke har så mye annet å gjøre enn å vente på klagesvaret.

- Nå har vi sendt beskjed til politikerne og media om permitteringene. Om du har noen gode råd ellers, får du gjerne si dem. Men vi håper at vi får svar snart, sier han.

- Lite tid

Stolt-Nielsen er frustrert over at klagen fremdeles er under behandling i Miljødirektoratet, to uker etter at klagen ble sendt inn, og påpeker at det opprinnelige vedtaket tok to og en halv måned.

- Dette til tross for at Norterminal løpende har informert om at aktiviteten vil stoppe, og nå har stoppet, og at arbeidsplasser er i spill og at kunden har startet omlasting i Murmansk. Hver dag som går vil svekke vår mulighet til å gjenstarte virksomheten i Kirkenes, skriver han i pressemeldingen.

Dette er klagen

Norterminal har nå tillatelse til å laste om tre millioner tonn med olje per år som skip-til-skip-omlasting, av en tillatelse på totalt 14 millioner tonn.

Resten av oljeomlastingen må skje via et lagringsskip som er fast forankret til land. Det koster mye mer, men Miljødirektoratet mener det har mindre miljørisiko. Norterminal har imidlertid fått dispensasjon til å laste om større mengder via skip-til-skip-metoden tidligere år.

Norterminal har søkt om permanent tillatelse til å kunne laste om all oljen via skip-til-skip-metoden, siden kunden Lukoil ikke vil betale for lagringsskip. De frykter å tape Lukoil som kunde om de ikke får forutsigbarhet i hvor mange tonn olje de kan laste om hvert år.

Norterminal sendte søknad i mars. Selskapet hevder å ha bevist at skip-til-skip-metoden er like miljøvennlig som lagringsskip, blant annet med sakkyndige vurderinger. De viser også til at oljevernberedskapen deres har blitt bedre, og at de tidligere har fått dispensasjon til å laste om mer.

De fikk imidlertid avslag fra Miljødirektoratet i slutten av mai. Nå ligger klagen til Norterminal til behandling.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no