21. okt
 
- Oppgaver til distriktene
Det første felles fylkestinget for Troms og Finnmark åpnet med posisjonering og en diskusjon om hva som skulle diskuteres.

Publisert: 31.okt.2017 13:25
Oppdatert: 31.okt.2017 14:00

I strålende høstvær samlet fylkestingsrepresentantene for de to nordligste fylkene seg i Kirkenes i dag, i et drøftingsmøte om framtidige løsninger og utfordringen for det nye fylket.

Allerede til dagsorden ble det diskusjon om hvorvidt man bare skulle drøfte, eller også komme med vedtak om anbefalinger til myndighetene om spørsmål som for eksempel navn, antall representanter og fylkesvis fordeling.

Claus Jørstad i Finnmark Frp spurte hva som var vitsen med å bruke en million kroner på å samles nå, man ikke skulle vedta noe.

Sterke disktrikter

Ordfører i Sør-Varanger kommune, Rune Rafaelsen, ønsket forsamlingen velkommen til det historiske møtet.

- Jeg regner med at Kirkens er valgt fordi så mange historisk viktige beslutninger er tatt her, sa han og viste til den strategiske beliggenheten nært grensen til Russland.

Han mener en sterk region på denne siden av grensa mot Russland er viktig for framtiden, og håper på et godt samarbeid mellom de to fylkene i den videre prosessen.

Reiseliv i aksen Tromsø, Kirkene og Svalbard løftet han fram som interessant, også utdanning med henvisning til Campus Kirkenes som en del av UiT.

Han ønsker selv å stå for en offensiv holdning.

- Både Statens vegvesen og Helse Nord bør styres fra Troms og Finnmark, sa han blant annet.

Han ba også om at steder som Alta, Hammerfest, Vadsø og Kirkenes fortsatt måtte prioriteres.

- Vi må også stå sammen om de store prosjektene , som for eksempel jernbane fra Rovaniemi til Kirkenes.

Rafaelsen spanderte også et godt råd til fylkespolitikerne.

- Sterke regioner med viktige oppgaver spredt rundt om i den nye storregionen, det tror jeg er løsningen.

Mot reformen

Fylkesordfører i Finnmark, Ragnhild Vassvik fra Arbeiderpartiet, brukte sin åpningstale til å posisjonere Arbeiderpartiet.

- Vi håper ennå at reformen kan reverseres, men vi skal samtidig være ambisiøs på vegne av Finnmark og Vadsø i prosessen framover, sa hun. Vassvik gikk over til en vektlegging av  felles ressurser og muligheter for de to fylkene samlet.

- Institusjonelt løser vi oppgaver regionalt, nasjonalt og internasjonalt med for eksempel Barentssekretariatet i Kirkenes og Polarinstituttet i Tromsø.

Hun minnet også om den lange tradisjonen Vadsø har som administrasjonssentrum for viktige samfunnsoppgaver.

Hun uttrykte store forventninger til ekspertutvalget som tar stilling til nye opgaver for de nye fylkene.

- Det viktigste er likevel at de daglige tjenestene til de omtrent 250.000 innbyggerne, som videregående skoler, veivedlikehold og båtruter skal driftes som i dag, eller aller helst bedre.

Ned med tronen, alteret og pengeveldet

Kulturell innlslag ved åpningen var det Samovarteateret som fikk stå for, og valgte å framføre et utdrag fra stykket om Ellisiv Wessel.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no