20. okt
SKIKLARE: Monica Raab fra Pasvikturist og Kim Stenersen fra Barentssekretariatet gleder seg over at deltakerne i Barentsskirennet får sponset visum. (Foto: Håvard S. Mækelæ)
 
- Det holder med grenseboerbevis
Har man grenseboerbevis, trenger man ikke å skaffe eget visum for å ta den årlige skituren som krysser grensa mellom Norge, Russland og Finland.

Publisert: 28.jan.2015 12:04
Oppdatert: 23.okt.2017 10:47

14. mars i år finner det årlige Barentsskirennet sted. Skirennet går langs grensa mellom Norge, Russland og Finland, og den tolv kilometer lange løypa går innom alle tre landene.

For hvermannsen er skirennet den eneste sjansen til å lovlig gå rundt Treriksrøysa, for ellers kan man bare krysse grensa til Russland ved grensestasjonene. Den spesielle grensekrysningen har til nå krevd at deltakerne skaffer visum. I år er det imidlertid langt enklere for mange. Det har Monica Raab fått bekreftet nylig.

- For første gang holder det med grenseboerbevis for denne turen, forteller Raab, som er daglig leder ved Pasvikturist. Det betyr at folk med grenseboerbevis slipper å skaffe eget visum for Barentsskirennet.

Selv om man ikke har grenseboerbevis, vil det i år være gratis å få visum til Barentsskirennet. I så fall legges muligens en liten håndteringskostnad fra Pasvikturist på billettprisen.

Det er altså fremdeles en billettpris, da arrangørene har andre kostnader.

Samarbeidsvilje

Raab er storfornøyd.

- Dette har vi og Barentssekretariatet fått til i samarbeid med det russiske konsulatet i Kirkenes og Grensekommissariatet. Vi har forsøkt å få det til hvert år siden grenseboerbeviset kom på plass. I år ringte vi bare og spurte, og så fikk vi svar etter noen timer, sier hun.

Raab er veldig fornøyd over samarbeidsviljen til russerne. Spesielt i disse tider, der forholdet mellom Norge og Russland politisk sett er anstrengt.

- Det beviser at folk-til-folk-samarbeidet går sin gang, og vi får til felles arrangement på lokalt nivå, sier hun.

Folkefest

Nå håper arrangørene at dette betyr flere norske deltakere.

Barentsskirennet trekker drøssevis med folk fra både Norge, Finland og spesielt Russland. I fjor ble skirennet dessverre avlyst på grunn av for lite snø, men da var det 85 personer som var påmeldt på norsk side. Russerne slår uansett det meste, med hundrevis av påmeldte fra forskjellige russiske regioner.

- Det er en stor folkefest, fastslår Raab, som selvfølgelig har vært med og gått selv.

Kim Stenersen fra Barentssekretariatet synes det er rart at skirennet ikke har tatt av mer blant nordmenn.

- Jeg kjenner til folk fra Pasvik som aldri har vært på østsiden av Pasvikelva, sier Raab.

Pasvikturist er med på å arrangere den norske deltakelsen i rennet, med støtte fra Barentssekretariatet. De skal ha møte med konsulatet og Grensekommissariatet i løpet av uka.

Konsulent Artem Raevskiy ved det russiske generalkonsulatet forteller at de er i gang med prosessen for å forberede visumpågangen til Barentsskirennet.

- Vi er i gang med å ordne invitasjonen til rennet. Så vil vi sende beskjed til visumsenteret om at de ikke skal ta gebyr, og det blir heller ikke gebyr fra konsulatet, sier han.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no