22. okt
BEKYMRET: Leder i Pasvik 4H, Anneli Kyrrø, er bekymret for 4H sin framtid etter regjeringens forslag til statsbudsjett.
 
– Dette kan knekke 4H-klubbene
Regjeringens forslag til statsbudsjett er ikke bra for 4H-klubbene. Med et kutt på fem prosent rammer det mye av virksomheten vår, sier leder i Pasvik 4H, Anneli Kyrrø.

Publisert: 16.okt.2014 16:30
Oppdatert: 23.okt.2017 10:44

I Norge er det godt over 300 4H-klubber. I Finnmark er det sju. Pasvik 4H har lenge vært den eneste klubben i Sør-Varanger, men nå er det en på gang i Bjørnevatn.

Mindre penger

Landets 4H-klubber fikk tidligere 7,1 millioner kroner i støtte. I forslaget til statsbudsjett som regjeringen la fram 8. oktober framkom det at de ønsker å kutte det økonomiske og faglige samarbeidet med 4H fra 2016. For 2015 foreslår de å kutte 4H sin støtte fra Landbruks- og matdepartementet med 405 000 kroner.
I tillegg foreslår regjeringen at samarbeidsavtalen med departementet opphører og ikke blir fornyet etter 2015.
Ordningen med at 4H får dekket kontorhold hos fylkesmannsembetene foreslås avviklet fra 1. juli 2016. Med regjeringens forslag til statsbudsjett vil bevilgningen gå ned til under 6,7 millioner kroner.

– Kuttet vil blant annet gå utover den opplæringen som foregår ved gårdene. Dette er et utstillingsvindu for norsk landbruk, sier Kyrrø.

Aktivitet

Pasvik 4H har 24 medlemmer. Det yngste medlemmet går i fjerde klasse, mens de to eldste går i første klasse på videregående skole.
I helgen hadde Pasvik 4H sin høstavslutning på idrettshuset på Skogfoss. Dette var også avslutningen på prosjektet «Fra jord til bord», som 4H-medlemmene startet med i vår, i nært samarbeid med Bioforsk Svanhovd. 4H har også hatt prosjekter som «Det store potetløpet» og «Mat er makt» som er et prosjekt som går inn for mat i skolen.

– Vi er en aktiv klubb og de aktivitetene vi har viser at 4H når ut til utrolig mange. Vi er med på å skape liv og da er det veldig skuffende det regjeringen nå har gjort. Vi har samarbeidet med de regjeringene som har vært de siste 60 årene. Det er mitt håp at stortingsrepresentantene fra Finnmark står opp og protesterer mot kuttforslagene. Ta i betraktning det 4H gjør og sett en stopper for den lavere aktiviteten som det må bli dersom kuttforslaget går igjennom. Tidligere har man sett at den sittende regjeringen ikke er så for landbruk, men jeg håper at de andre partiene forhindrer kuttene til 4H, sier Kyrrø.
4H-klubbene holder på med store prosjekter, har opplæring i demokrati, entreprenørskap, politikk og innenfor landbruk, men med mindre penger blir mulighetene mindre til å holde på med det vi ønsker.

– Fra 2016 mister vi også kontoret vårt i fylkeshuset i Vadsø. Uten kontor vil det bli enda vanskeligere å arrangere ting. Det er direkte skuffende at dette skjer. Det rammer mange, sier Kyrrø.

Langsiktig og forutsigbar

Kari Heggelund i landsstyret i 4H Norge reagerer også på regjeringens forslag.

– Dersom departementet ikke ønsker å fornye samarbeidsavtalen med 4H, kan det få dramatiske konsekvenser fra 2016. Dette vil i stor grad påvirke hvordan 4H sine fylkeskontor og sentralleddet vil kunne følge opp klubbene og deres aktiviteter lokalt. For å kunne fortsette med vårt viktige arbeid er det nødvendig med langsiktighet og forutsigbarhet, både økonomisk og organisatorisk. Det kan i verste fall bety færre ressurser, dårligere oppfølging av klubber, færre klubber, og dermed også færre barn og unge som får lære om mat, landbruk, demokrati, prosjektarbeid og ledelse. Er det dette regjeringen vil, spør Heggelund.
Nå vil 4H starte påvirkningen av stortingspolitikerne.

– Hovedmålet vårt er å fortsette det økonomiske og faglige samarbeidet 4H har med staten på arbeidet med rekruttering til landbruksnæringen, opplæringen i entreprenørskap og skape levedyktige bygder. Det er fordi vi jobber så mye med mat og landbruk, og hjelper staten med å nå fram til ungdom, rekruttering til landbruket og fordi vi lager veldig mange gode aktiviteter, spesielt på landet, men også med 4H-gårder i byene, sier Heggelund.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no