23. okt
TIL SØR-VARANGER: Syv familier fra Sør-Varanger skal ta i mot soldater fra US National Guard. Bildet er fra et tidligere år. (Foto: Heimevernet).
 
- Gjestfrihet på sitt aller beste
Syv familier fra Sør-Varanger er klare til å ta i mot US National Guard til «Buddy Weekend».

Publisert: 27.mai.2014 17:11
Oppdatert: 23.okt.2017 10:39

Hvert år reiser 100 soldater fra Heimevernet til USA og 100 fra National Guard til Norge for militær og kulturell utveksling. De amerikanske gjestene skal bo flere steder i Finnmark. Deriblant Sør-Varanger.

Artig

- Vi har syv familier som står klare i Sør-Varanger, og hver familie tar mellom to og fire gjester, forteller presse- og informasjonsoffiser i Heimevernet, Rolf Ytterstad. Og hele Finnmark er representert, noe han synes er skikkelig artig.

- Ja dette er nordnorsk gjestfrihet på sitt beste. Det har vært god pågang for å få vertsfamilier. Rausheten er stor når det gjelder å stille opp. Vi har per i midten av forrige uke såpass mange som har meldt seg at vi har en god buffer dersom noen av ulike grunner skulle falle fra, sier han. Under «Buddy Weekend» bor soldatene hjemme hos familier, og får en smakebit av dagliglivet og lokal kultur. Dette foregår fra fredag 27. til søndag 29. juni. Denne helga er det det sivile som står i fokus, og dermed vil også soldatene gå kledd i sivil.

Trening

Det amerikanske personellet kommer fra US National Guard sin avdeling i Minnesota, og består av kvinner og menn i alderen 18 til 45 år. Hele norgesbesøket går over to uker. I tillegg til kulturutveksling skal soldatene også delta på militær trening i området rundt Garnisonen i Porsanger. Yttestad forteller at denne tradisjonelle utvekslingen, som nå er inne i sitt 41 år, er veldig populært.

- Det er ikke mange som får være med på dette. Det handler om å besøke et annet land, på et annet kontinent. Jeg vet fra tidligere år at mange gleder seg. Og spesielt «Buddy Weekend» er et høydepunkt, sier presseoffiseren. Samtidig med at amerikanerne kommer hit, reiser 100 stykker fra Heimevernet til Minnesota.

- Det er i hovedsak HV-ungdommen som reiser over, men de siste fem-seks årene, har også rundt 30 stykker fra Heimevernets innsatsstyrke dratt på utveksling, sier han.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no