16. nov
MUSIKK: Zak Wilkojc og Brage Antila stod for musikken stilig antrukket. (Alle foto: Martin Gramnæs).
 
- Her har det vært bra å være
Torsdag var det uteksaminering og avslutning for Allmennpraktisk gruppe ved Kirkenes videregående.

Publisert: 21.jun.2015 18:00
Oppdatert: 23.okt.2017 10:52

Fem elver med funksjonshemninger og spesielle behov går i denne gruppa og fire av dem skal nå ta farvel med skolen de har gått på i tre år.

Bra opplegg

Som seg hør og bør ved skoleavslutninger, så skorter det ikke på høytidelighet. Både mat, kaker, underholdning og overrekkelser står på programmet. En av dem som nå er ferdig, er Brage Antila. Han forteller at han gjerne skulle gått lengre på skolen, for han har trivdes så godt, men skal nå ut i arbeidslivet.

- Jeg skal jobbe på Grenseprodukter og Brenselsutsalget, forteller avgangseleven, som har tegning og musikk som lidenskap. Han har laget mange flotte tegninger ved hjelp av tegnebrett, og har den japanske monsterfiguren Godzilla som favorittmotiv. - Og haier da. Flere av tegningene har han stilt ut på skolen, og han har også fått solgt en.

Har det bra

Sammen med Zak Wilcoy lager han musikk, og vi fikk høre to låter på avslutningen. Alle elevene synes de har hatt det fint på skolen disse årene. Rektor Trond Hansen holdt tale, og siden det er en såpass liten gruppe, får alle hver sin personlige hilsen. Også foreldrene vi snakket med har mange gode ord å komme med om skolen og gruppa.

- Han har hatt det fantastisk her, forteller Øyvind Johansen. Han er far til Sondre Johansen, som også er ferdig dette året.

- Derfor er det synd at kommunen ikke har fått på plass et tilbud til han, sier han. Han får støtte fra Elin Henriksen i PP-tjenesten.

- Kommunen har en jobb å gjøre for unge med funksjonshemninger, slår hun fast, og utfordrer kommunen til å tenke helhetlig.

Tilrettelagt

Dette er de første avgangselevene på dette skoletilbudet. Det går ut på at hver elev får individuell undervisning, men samtidig holder sammen i en gruppe.

Målet for de fleste er å gå ut til en tilrettelagt arbeidsplass. For de hvor arbeid ikke er aktuelt på grunn av funksjonshemmingen, er det et dagtilbud i kommunal regi som er alternativet. Her har kommunen noen utfordringer med å få til et tilbud med aktiviteter som kan gjøre hverdagen  meningsfull og videreføre det de har lært i videregående skole, utdyper Henriksen. De elevene som skal ut i jobb, starter arbeidstreningen allerede andre sloleåret.

- Vi prøver å få overgangen fra skole til jobb så jevn som mulig, forteller spesialpedagog Irene Karikoski. Hun har vært med på å utvikle dette programmet ved skolen.

Henriksen berømmer Kirkenes videregående for å ha fått på plass et slikt tilbud til elevene.

- Dette er en skole med over 500 elever. Det er viktig å kunne tilby noe til alle, påpeker hun. Elevene som går her, får utdelt kompetansebevis når de har fullført sine egne læremål.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no