22. okt
HVORDAN FORMET: Universitetslektor Peter Haugseth spør hvordan ti års aktiv nordområdepolitikk har formet livet i Kirkenes. (Foto Tor Sandø)
 
- Hva kommer ut av det tunge fokuset på Kirkenes?
- Er Kirkenes en politisk frontlinje eller bare en frontlinje med tanke på utvinning av tradisjonelle naturressurser og nordlig natur?,

Publisert: 28.jan.2015 06:54
Oppdatert: 23.okt.2017 10:47

Spørsmålene stilles på årets Grenseseminar i regi av UiT- Norges Arktiske Universitet, Barentsinstituttet og Finnmarksfakultetet, Campus Kirkenes.

Seminaret fortsetter med å stille spørsmålene: «Er Kirkenes, Nikel og Murmansk kun en basecamp for reisende i nordområdene eller vil stedene fortsette å utvikle seg og være gode å bo i?»

Universitetslektor Peter Haugseth fra Finnmarksfakultetet - Campus Kirkenes påpeker at Kirkenes er stedet for tunge politiske møter - og tunge næringsaktører er på banen.

- Så er spørsmålet hva Kirkenes klarer å skape ut av dette tunge fokuset, kommenterer han.

Grenseseminarene er arrangert i en rekke på fem år, og har søkt å følge prosessene i grenseområdene som følge av storpolitiske sammenhenger.

- Nå begynner vi å nærme oss ti år med aktiv nordområdepolitikk, og spørsmålet er hvordan det har formet livene våre - og hva slags sted vi har klart å skape, sier Haugseth til SVA.

Anstrengt

- Årets grenseseminar i det norsk-russiske grenseland gjennomføres i en tid hvor det er betydelige geopolitiske spenninger mellom Europa og Russland og hvor Europas økonomiske utsikter er mere anstrengt og preges av stagnasjon. Det er likevel flere positive tegn ved utviklingen i nord, spesielt rent politisk, påpeker arrangørene i en pressemelding.

- I fjor høst ble det holdt en betydelig markering av at det er 70-år siden den røde arme frigjorde Øst-Finnmark i 1944. Norges konge, statsminister samt begge utenriksministere fra Russland og Norge: Sergej Lavrov og Børge Brende var med på markeringen. Dette var en meget uvanlig hendelse med tanke på utviklingen i dagens Europa. Det er en markering av at det er i alles interesse å holde på de gode relasjonene som er utviklet i Nord-Europa også med tanke på fremtiden: En lang tradisjon hvor Skandinavia og Russland deler konsensus om viktige fremtidige spørsmål som berører nordområdene. Dette seminaret vil trekke frem ulike sider ved livet i dagens russisk- norske grenseland i en tid preget av større politiske spenninger sentralt i Europa og internasjonalt mellom øst og vest.

Geoøkonomi

På seminaret holder Universitetslektor Peter Haugseth

innlegget «Frontlinje eller Basecamp Barents». Førsteamanuensis Urban Wråkberg fra Finnmarksfakultetet, Campus Kirkenes holder innlegg om geoøkonomi i nord, mens «Politisk kommunikasjon og media i det russiske grenselandet» er tittelen på innlegget til professor Olga Ivanishcheva fra Det statlige humanistiske universitet i Murmansk.

Førsteamanuensis Kjell Hines, UiT-Norges Arktiske Universitet, Campus Alta tar for seg lokal - regional politikk i norsk-russisk Barents. Doktorgradsstudentene Morgan Ip og Karolina Banul fra Barentsinstituttet holder innlegg om henholdsvis nordlige landskap og urbanisering i arktis, mens Hilde Methi fra Mobile Kulturbyrå forteller om Det russiske markedet i Kirkenes  og kunstneriske intervensjoner

Oppsummeringen holdes av Barentsinstituttets leder, Marianne Soleim Neerland, før det hele avsluttes med Allsang ved grensen med Gruppa Krovy.

Grenseseminaret holdes torsdag 5. februar på Thon-hotellet.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no