21. okt
ØMT TEMA: Ingvild Wartiainen og Lars Petter Øie tror ikke de vil la barna gå på Tårnet skole. Et ømt tema, men de fikk støtte fra flere i salen for at de tok det op i plenum. (Alle foto: Martin Gramnæs).
 
- Ikke rettferdig for barna med så få elever
Ingvild Wartiainen og Lars Petter Øie stilte spørsmåltegn ved om de i det hele tatt vil la ungene sine begynne på Tårnet skole med så få elever.

Publisert: 04.sep.2015 17:30
Oppdatert: 23.okt.2017 10:55

Dette skjedde på et folkemøte om Jarfjords fremtid på Tårnhallen torsdag kveld. Som vanlig var det skolen i bygda som var det heteste diskusjonstema.

For få

- Det er vel som å banne i kirka. Jeg er veldig glad for at jeg selv fikk gå på Tårnet, men andre småskoler har kanskje 70 elever. Her vil det være 11 når min eldste begynner. Vi må sette en grense et sted, mente Øie, som ikke synes det er rettferdig overfor barna sine å gi dem en så liten omgangskrets.

Også Ingvild Wartiainen tok opp dette.

- Skal det være slik at ungene får gå der i to-tre år, og så bytte skole. Eller skal de få begynne fra start sammen med de andre, kommenterte hun overfor avisa etter at møtet var ferdig.

Wartiainen, som det for ordens skyld også må nevnes står på lista til Arbeiderpartiet, mente videre at grepene for å få rekruttert flere innbyggere til Jarfjord burde ha blitt gjort for 10-15 år siden.

Hun fikk imidlertid kritikk fra ordfører Cecilie Hansen (Sp) fordi hun ikke opplyste at hun stod på en politisk liste. Dette reagerte Venstres Stian Celius på, og kalte det en hersketeknikk.

Til bygda

Selv om skolesaken er et ømfintelig tema, var det flere som gav et klapp på skuldra til Øie og Wartiainen for at de står fram med sine meninger.

Det skal sies at både publikum og politikere skrøt av kvaliteten på skolen. En foreslo at man i stedet for å bygge idrettshall ved skolen, kunne bruke pengene til å utvide skolen og vedta fritt skolevalg, for da ville bussene gå til bygda, istedet for fra. - Et forslag som naturligvis fikk stor applaus i salen.

Hvor begynner?

Skal man få tak i flere innbyggere først, eller skal man utvikle bygda først. Dette var det mye diskusjon om. Det er mye de samme temaene som tas opp, og befolkningen er oppgitt over at det skjer lite i bygda. Deriblant at det ikke er blitt regulert tomter.

- Vi er evige optimister her, men det har ikke skjedd mye, kommenterte Charles Mortensen i pausen.

Han var klar på at ro rundt skolen er det viktigste som skjer nå. Mortensen var også ordstyrer og hadde den nesten tre timer lange debatten i relativt stramme tøyler, selv om politikerne gjerne drøyde ut taletiden sin noe.

Skolestruktur

Om skolen skal bestå eller ikke, var på forhånd ventet å være et stort tema. En sjarmoffensiv fra noen av skolens elever med bildeframvisning og apell til politikerne åpnet nemlig ballet. Varaordfører Tove Alstadsæter (H) måtte innrømme at hun grudde seg litt til å sitte foran forsamlingen i Tårnhallen denne kvelden.

Høyre er tilhenger av se på skolestrukturen, sammen med Venstre. Begge partiene mener imidlertid at Jarfjord har en fremtid.

Aps ordførerkandidat Rune Rafaelsen slo fast at han ville kjempe for skolen og Jarfjord, og at hele bygda måtte sees i sammenheng. Her fikk han samtidig et lite stikk fra konkurrent Alstadsæter i Høyre.

- Du har tidligere sagt at du ikke vil legge ned skoler av økonomiske grunner. Det har du ikke sagt i kveld, konstaterte hun.

Det var kanskje utsagnet med høyest temperatur i en debatt som gikk for seg i særdeles ordnede former.

Ishavsveien

Eietvisten om Ishavsveien ble også tema, men kanskje ikke så mye noen hadde trodd. Politikerne fikk kritikk fra salen for at de ikke hadde fulgt saken tett nok. Samtlige parti var også enige om at det alltid bør være fri ferdsel på veien.

- Det må gå an å få til et samarbeid mellom Fefo, Forsvaret og kommunen om dette, kommenterte Cecilie Hansen. De andre stemte i, og påpekte at befolkningen har gammel hevd på å bruke veien. Dette reagerte hytteeierne på.

- Dersom det er vi og Forsvaret som må ta regninga, så vil jeg ikke at alle skal bruke den, ble det kommentert om den 30 kilometer lange veien.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no