12. des
Fiskeriminister Elisabeth Aspaker. (Foto Martin Gramnæs)
 
- Må fiske ut rømt laks selv
Fiskeriministeren vil innføre obligatorisk utfisking av oppdrettslaks. Finansiert av næringa selv.

Publisert: 17.sep.2014 06:30
Oppdatert: 23.okt.2017 10:43

- Fisk er det fremste bidraget Norge har til matproduksjonen i verden. Fisk er også en viktig eksportvare for landet vårt. Derfor er det avgjørende at produksjonen skjer på en bærekraftig forsvarlig måte. For første gang får vi nu på plass ei systematisk utfisking av rømt laks. Det er et stort steg i riktig retning for å minske den genetiske påvirkningen rømt oppdrettsfisk kan ha på villaksen, sier fiskeriminister Elisabeth Aspaker i ei pressemelding fra Fiskeridepartementet.

Ansvarliggjøre

Regjeringen vil praktisere prinsippet om at forurenser betaler i havbruksnæringa og styrke arbeidet mot rømming gjennom forpliktende avtaler med næringa. Forskriften som nu sendes på høring skal sikre at det blir satt i gang tiltak i elver der overvåkningen viser at innslaget av rømt oppdrettsfisk er høyt. Ordningen skal finansieres ved at miljøfondet til Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening blir fristilt fra organisasjonen og gjort obligatorisk.

- Denne løsningen vil medvirke til å ansvarlggjøre næringa samtidig som vi får ei ordning som er effektiv å administrere, sier fiskeriministeren.

Overvåkes mer 

Styresmaktene skal stå for overvåkningen av rømt oppdrettslaks. Det er opp til fiskeristyresmaktene i samarbeid med miljøstyresmaktene å bestemme hvilke elver som skal overvåkes frå år til år.

Oppdrettere som merker fisken blir fritatt for medlemsavgift.

- Tiden er ikke inne for å innføre obligatorisk merking ennå, men vi har formet ordningen slik at den skal stimulere næringa til å utvikle og ta i bruk sporing, seier fiskeriminister Elisabeth Aspaker.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no