9. des
KANON: Våpentekniker Rune Bakken Larsen viser fram kanonen med en rekkevidde på 200 kilometer. (Alle foto: Tor Sandø).
 
- Mer unormalt og rart om vi ikke skulle øve her oppe
Rune Bakken Larsen fra Bjørnevatn har vært i Sjøforsvaret siden 2004. For første gang er han og fregatten KNM Thor Heyerdahl i Kirkenes, i ledelsen av den maritime delen av øvelsen Joint Viking.

Publisert: 12.mar.2015 10:51
Oppdatert: 23.okt.2017 10:48

For mannskapene ombord er det helt naturlig å øve helt opp til Norges grense mot Russland.

Vi treffer den 32-årige løytnanten på hjemmebane, ombord i KNM Thor Heyerdahl, som lå til kai i Kirkenes onsdag. Fregatten er flaggskipet som leder den maritime delen av øvelse Joint Viking, som gjennomføres i Finnmark fra 9. til 18. mars. Styrker fra Hæren, Sjøforsvaret, Luftforsvaret, Heimevernet og andre spesialtropper deltar i øvelsen, som er den største i fylket siden 1967.

Flytting

Øvelsens fokuserer på styrkeoppbygging, strategisk oppmarsj og spredning av styrker og logistikk. Forsvarets intensjon er at de ulike grenene får trening i å arbeide sammen og med sivile etater som Fylkesmannen og politiet. Mye av treningen går på å flytte personell og materiell over store avstander.

- Nei. Vi aksepterer at de øver i nord og de aksepterer at vi gjør det. I Russland tas dette helt normalt. Det hadde kanskje vært mer unormalt eller rart hvis vi ikke skulle øve her oppe, sier flaggkommandør og flåtesjef Henning Amundsen.

Våpen

Rune Bakken Larsen leder an i en omvisning ombord i den 134 meter lange, 16,8 meter brede og 5290 tonn tunge fregatten onsdag. KNM Thor Heyerdahl la til kai på Dypvannskaia klokken ni på morgenen og dro vestover igjen i halv tre-tiden.

- Jeg har hatt mange oppdrag i inn- og utland i tiden min i Sjøforsvaret. Jeg er teknisk utdannet og har vært minerydder blant annet. Her er jeg våpentekniker, med ansvar for kanon, missiler og håndvåpen og opplæring av mannskap på disse, sier Bakken Larsen.

Det er ikke alt han kan vise fram til offentligheten og langt mindre vi får lov til å ta bilde av.

- Vi er drøyt 120 menn og kvinner om bord. Nå er vi midt i den to uker lange øvelsen Joint Viking, der vi har vært langs finnmarkskysten og inn i fjordene i fylket, sier Bakken Larsen under den korte omvisningen på broa, til håndvåpnene og kanonene på dekk. Han viser fram missiler med en rekkevidde på rundt 200 kilometer, 12,7 millimeters mitraljøsene, kanonene (også de med 200 kilometers rekkevidde) og antimissilene.

- Det blir jo en del reising, men det fungerer greit. Jeg trives, sier han, før han haster videre.

- Jeg må få meg litt mat, før jeg skal gå på vakt. Det er bare minutter til vi skal forlate kai her, sier han.

Nansen-klassen

KNM Thor Heyerdahl er sammen med Fridtjof Nansen, Roald Amundsen, Otto Sverdrup og Helge Ingstad en av fem fregatter som er i den såkalte Nansen-klassen. I en krigssituasjon er beskyttelse av forsyningslinjenen blant Nansen-klassens viktigste oppgaver.

Fregattene har operert over hele verden, blant annet i Adenbukten i 2009 og 2013, for å beskytte sivil skipstrafikk mot piratvirksomhet i Middelhavet, blant annet utenfor kysten av Syria.

- Vi har ikke vært her på en stund. Men nå er vi her og det er vi veldig glade for. Nå er fokuset hjemme. Det er første gangen vi er her i Kirkenes. Det er fint å vise seg fram, sier flaggkommandør og styrkesjef på havet, Henning Amundsen.

Onsdagen gikk med til offisiell lunsj med fylkesmann, ordfører, GSV-sjef, Grensekommissær og andre prominente gjester ombord.

- Nå skal vi fortsette øvingen mellom Alta og Kirkenes. Over 5000 soldater og befal fra alle forsvarsgrener deltar på øvelsen på land, sjø og i luft. Ombord i Sjøforsvarets båter som deltar på øvelsen er drøyt 600. I denne øvelsen deltar kun norske soldater. Neste år er vi i Midt-Norge, med både norske og utenlandske soldater med, sier Amundsen.

#

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no