19. okt
BYUTVIKLING: PLan- og byggesaksleder Håvard Lund (til venstre) og jordbrukssjef Stig Ulvang, snakket om byutvikling på Kirkenes arbeiderlags temamøte. (Alle foto: Tor Sandø).
 
- Oppgaven er å gjøre sentrum så attraktivt som mulig
Handelsparken er ingen ideell løsning for byutvikling. Det sa plan- og byggesaksleder Håvard Lund under et temamøte om byutvikling i regi av Kirkenes arbeiderlag torsdag.

Publisert: 12.mai.2015 20:00
Oppdatert: 23.okt.2017 10:50

Lund snakket om sentrum og framtiden til kommunen under sitt innlegg.

- Sør-Varanger kommunes største utfordring er å få folk til å flytte hit. Da må vi gjøre vårt for å gjøre sentrum så attraktiv som mulig. Folk skaper byer og vår oppgave er å bidra til at folk lett kan komme til sentrum, sa Lund.

NB-område

Lund snakker om Kirkenes som et såkalt NB-område, med etterkrigsbebyggelse.

- Dette gir begrensede muligheter for hva man kan gjøre med bebyggelsen, sier Lund.

I juni står Kirkenes handelspark ferdig. Lund ser for seg at sentrumsområdene vil vokse sammen, med flere sentrum.

Havneområdet er byens svar på Aker brygge. Her har kommunen flere arkitektforslag om hva som kan komme av utbygging i årene som kommer.

Lund snakket også om område rundt Malmklang.

- Jeg er litt usikker på vernestatusen der for øyeblikket, men vi ønsker å få det regulert til flere formål. Bygget ble forsøkt solgt, men på grunn av vernestatusen, så lyktes vi ikke med salg.

Kommunen vil også oppgradere området fra Hinkefjæra og mot Kimek. Dette området vil bli oppgradert, blant annet med molo ikke langt fra Thon-hotellet. Vi er i gang med forprosjektering av strandpromenaden og også godt i gang med Rådhusplassen 1. Målet er også å snu oppmerksomheten mot havet.

- Her har havnevesenet behov for en flytebrygge. Dette prosjektet har blitt noe forsinket på grunn av mudringsmasse som må deponeres som spesialavfall.

Hva vil man?

Jordbrukssjef Stig Ulvang stilte spørsmål om hva man vil med byen.

- Vil man ha bilfri by? Vi er i en bred prosess om hva man skal vektlegge, sier Ulvang.

- Hvordan vil man ha dette? Er det naturlig å sluse folk inn i et kjøpesenter og ikke inn i byen, ville Linda Beate Randal vite.

- Det er økonomiske og praktiske forhold som vi må se på, sier Lund.

- Hvorfor vil dere flytte hurtigruten inn til byen? Er det ikke lurere å gjøre mer ut av det, der den legger til i dag, spurte Wenche Randal.

- Vi har en arbeidsordre om å flytte hurtigruten nærmere sentrum, repliserte Lund.

Reiselivet

Ulvang tok for seg reiselivet og hva som møter de tilreisende.

- Sentrum er et viktig element. For de aller fleste tilreisende til reisemålet Sør-Varanger er det sentrum de møter. Kommunen er et helårig reisemål når det gjelder kongekrabben. Vi har et prosjekt som heter opplevelseshuset, der kommunen skal jobbe kreativt i forhold til byutvikling, sier jordbrukssjefen.

Samfunnsplanlegger Ørjan Stubhaug sier at kommunen skal ut og spørre folket om hva de mener.

- Vi har hatt åpne folkemøter og oppsøkende virksomhet. Det er viktig å treffe utbyggere, velforeninger og befolkningen forøvrig. Vi skal spørre hvor vi vil og hva som er bra med Kirkenes. Hvor er det samfunnet og byen ønsker å gå. Vi skal ha en Kick Off-konkurranse. Dette er et prosjekt som vi alle i kommunen føler ansvar for, sier Stubhaug.

Hurdal

Etter at kommunens folk var ferdig, informerte Pål Lund-Roland og Rune Ulvang i Filago om prosjektet i Hurdal. Her bytter man nå ut halmhus og snurredass med økohus, elbiler, mohairgeiter og yoga. Her skal det investeres en halv milliard kroner i Norges første økolandsby. 46 leiligheter er solgt og de første familiene har flyttet inn. Innen 2016 skal det etableres et bærekraftakademi i Hurdal i samarbeid med ledende nasjonale og internasjonale universiteter. Målet er at det i 2020 skal være minst en million nettstudenter ved akademiet. Kommunen her vil jobbe for at minimum en prosent av oljefondet skal inn i statsbudsjettet for 2017 øremerket bærekraftig forskning og utvikling. Totalt 4,4 milliarder kroner skal investeres, 400-500 plusshytter som leverer overskuddsstrøm til skiheisene og 200 bærekraftgie, pustende aktivhus som produserer egen energi.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no