23. okt
Russlands generalkonsulat kunne ikke forestille seg at en festival på russisk side ville tatt med ytringer fornærmende mot Norge. På bildet generalkonsul Sergej Sjatunovskij-Bjurno og varaordfører Lena Norum Bergeng (Ap) under feiring av Russlands nasjonaldag.
 
– Tvilsomt «visittkort» for samarbeidet
Generalkonsulatet overrasket over at Punk Prayer var tenkt med i festivalen.

Publisert: 16.nov.2016 16:27
Oppdatert: 23.okt.2017 11:11

Les også: «Kanskje blir Punk Prayer fremført, men uten Arkhangelsk kammerorkester»

Etter at torsdagens papirutgave gikk i trykken fikk Sør-Varanger Avis svar fra Russlands generalkonsulat med kommentar til Punk Prayer-kontroversen.
– Generalkonsulatet har verken muligheter eller intensjon for å kontrollere aktivitet av norske artister eller korrigere deres konsertprogram. Vi har helt annen kompetanse her i landet, skriver Russlands generalkonsulat i mailen.
– Pål «Moddi» Knutsen har rett til å bestemme seg selv hvilke sanger han ønsker å spille eller synge. Likevel henvendte vi oss til festivalens arrangørkomite på lokalt nivå for å sjekke at spillere fra Arkangelsk kammerorkester ble orientert om aktiviteten de deltar i. I 2013 ble videoen med den såkalte «Punk prayer» inkludert på den føderale listen over ekstremistiske materialer etter en domsbeslutning. Beslutningen gjelder både video og lyd som kan være fornærmende for troende personer, beskriver konsulatet og utdyper at det betyr at orkesterets medlemmer formelt kunne bryte russisk lovverk ved å assistere i en slik forestilling.


Unngå konsekvenser

Konsulatet skriver at de ikke fikk et konkluderende svar med en gang, men vet at arrangørerne var i kontakt med Knutsen senere.
– Vårt eneste mål var å unngå mulige konsekvenser for det russiske orkesteret samt for norsk-russiske kulturelle forbindelser. Samtidig er vi overrasket at sangen ble inkludert i den internasjonale literaturfestivalen hvor det deltar topp-politikere som utvikler folk-til-folk kontakter i det norsk-russiske grenseområdet. Inspirering til protestaksjoner mot myndighetene i nabolandet omfattes ikke av Kirkenes-erklæringen såvidt vi vet og derfor det er svært tvilsomt at «Punk Prayer» kan anses som «et visittkort» for Barentssamarbeidet.

Fornærmende
Konsulatet mener man kan ikke kan forestille seg at det under en festival i Murmansk eller Arkhangelsk ble inkludert i programmet en sang eller en politisk pamflett fornærmende for Norges konge, statsminister eller stortinget, eller fornærmende mot religion eller kultur.
- Det forstår heldigvis mange nordmenn i regionen, blant annet Sør-Varanger menighet som nektet Knutsen å synge «Punk Prayer» i Kong Oskars kapell tidligere.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no