5. des
PLANLEGGER: Ellen B. Wickstrand, komitéleder Cecilie Hansen og Gunnar Reinholdtsen i TV-aksjonskomiteen syr sammen detaljene i det maskineriet som en innsamlingsaksjon av denne størrelsen er når målet er at alle husstander i Sør-Varanger skal få besøk av en bøssebærer. (Foto Randi F. Andreassen)
 
- Vær med og gå for regnskogen
Har du aldri vært i regnskogen, sier du. Men du har garantert mye å takke nettopp regnskogen for. Som bøssebærer på TV-aksjonsdagen søndag 18. oktober kan du bidra til å bevare noen av de viktigste regnskogområdene på kloden.

Publisert: 29.sep.2015 19:53
Oppdatert: 23.okt.2017 10:56

Det er Regnskogfondet som er mottaker av pengene som kommer inn under høstens TV-aksjon. I anledning aksjonen håper de selvsagt å samle inn så mye penger som mulig til bevaring av regnskogen, men de ønsker også å spre kunnskapen om regnskogens betydning for menneskeheten.

Klima og medisiner

For eksempel; Regnskogen pumper varm og fuktig luft fra ekvator og opp til oss og bidrar til å skape det klimaet vi kjenner. Den lagrer milliarder av tonn karbon i vegetasjonen sin og reduserer de menneskeskapte klimaendringer. Den tar vare på over halvparten av alle dyre- og planteartene som har utviklet seg på landjorda. Og medisiner som behandler kreft, malaria, hjertesykdommer, bronkitt, dysenteri og tuberkulose har sin opprinnelse i regnskogen.

Ifølge Regnskogfondet har halvparten av den tropiske regnskogen blitt rasert siden 2. verdenskrig. Lars Løvold, som er daglig leder av Regnskogfondet, kaller dette vår tids alvorligste og mest uopprettelige globale miljøproblem.

- Søndag 18. oktober kan du være med og bidra til å bevare noen av de viktigste regnskogområdet på kloden. I Amazonas, Sentral-Afrika og i Asia. Områder som dekker mer enn hele Norge og Danmark tilsammen i areal. Over en million mennesker vil dermed kunne beholde sine hjem og fortsatt ta vare på den regnskogen vi alle er så avhengige av, understreker han.

Norske forhold

Ser vi til norske forhold, er det mye som kan endre seg dramatisk, dersom klimaendringen får fortsette med samme hastighet fremover. Aksjonsleder Cecilie Hansen og komitémedlemmene Ellen B. Wickstrand og Gunnar Reinholdtsen viser til mange eksempler på dette.

- Når klimaet endrer seg, kan det ødelegge mye av det vi idag tar for gitt og er glade i. Derfor må vi kutte klimagassutslippene og sørge for å øke arealene med regnskog, understreker de tre.

Bare noe så hverdagslig for oss som reint vann, sjokolade, muligheten for å kunne gå på ski, men ikke minst vårt ansvar for at også menneskene på den sørlige halvkule skal ha muligheter til å brødfø seg og overleve, er viktig grunner for å ta dette på alvor.

De fattigste

Det er verdens fattigste som rammes hardest. Klimaendringer gjør matproduksjonen vanskeligere. I Zimbabwe, for eksempel, er 70 prosent av de som bor utenfor byene avhengig av landbruket. Innen 2050 vil klimaendringene alene føre til en nedgang på 30 prosent i maisproduksjonen, som er landets viktigste kornslag, ifølge Naturvernforbundet.

For også å nevne konsekvensene for sjokoladeproduksjonen; halvparten av verdens kakao produseres i Ghana og Elfenbenskysten. Fortsetter klimaendringene som nå, vil områder der kakaoplanten kan vokse halveres på få tiår. Og vi, som alle andre på kloden, vil ikke lenger kunne kose oss med sjokolade.

Ingen klisje

- At TV-aksjonen inviterer til årets viktigste søndagstur er ingen klisjé, men et faktum. TV-aksjonen har vist år etter år at dugnaden gjør en forskjell. Derfor håper vi at så mange som mulig melder seg som bøssebærere over hele kommunen. For at alle skal få besøk på si dør, trenges det 100 bøssebærere. Det er ganske mange i vår langstrakte kommune, men vi vet at det er mulig å få til, understreker komiteen, og gleder seg til jobben som ligger foran.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no