10. des
FORNØYDE: Trond Hansen, Nina Greiner Iversen, Jeff Olson, Sina S. Aronsen, Elin Holm-Varsi, Roger Iversen, Eivind Sæthre, Helene Erlandsen og Martin Almaas er superfornøyde med at Kirkenes videregående skole får IB-linje fra høsten av. I Nord-Norge har fra før av bare Senja det samme tilbudet.
 
– Åpner for en annerledes mulighet
Utdannings-Finnmark åpner fra høsten av en ny mulighet ved at Kirkenes videregående skole får IB-linje.

Publisert: 20.des.2013 13:21
Oppdatert: 23.okt.2017 10:35

– Ja! Jeg har tenkt å søke. Absolutt. Jeg er veldig interessert og syns det høres spennende ut, sier elev ved Kirkenes videregående skole, Sina S. Aronsen.
Aronsen mener et vitnemål fra en IB-linje (International Baccalaureate) gir et godt utgangspunkt for studier i utlandet.
– Jeg aner ikke hva jeg vil studere, eller hvor. Men jeg vil holde mulighetene åpne, og tror IB vil gi et bedre grunnlag. Dessuten kan jeg jo like gjøre søke i Norge som i utlandet, påpeker hun.

To år

IB skiller seg fra den norske videregående skolen på flere vis. Utdanningen, som fører frem til studiekompetanse, går over to år. Men i det norske systemet forutsettes det at elevene har tatt videregående kurs 1 studiespesialiserende på forhånd.
Undervisningsspråket er engelsk, og grunnfilosofien er et internasjonalt tankesett der elevene skal selvstendiggjøres, lære å tenke kritisk og bidra til fellesskapet i undervisningen. Målet er å gjøre elevene selvgående og initiativrike studenter.
IB har et eget fag der tanken er å fremme kritisk tenkning. En annen særegenhet er faget CAS (creative, action and service). I dette faget finne elevene frem til egne prosjekter tilknyttet lokalsamfunnet, prosjektene egenutvikles og elevene går inn i ikke-lønnet arbeid som del av prosjektene.

Like læreplaner

– Et lett spørsmål å svare på. Klart vi er stolte, smiler Nina Greiner Iversen og legger til at hun jo er veldig inhabil i saken siden hun de siste fire årene har vært med på å jobbe frem mot IB-sertifiseringen som Kirkenes videregående skole endelig fikk denne uken.
Greiner Iversen mener det blir feil å si at elevene får en bedre studieforberedende plattform med IB i kontrast til en vanlig norsk videregående eksamen.
– Jeg vil heller si at det gir en annerledes plattform. Vi forbereder elevene til det samme, studier på universitets- og høyskolenivå, utdyper hun.
Likevel. At undervisningsspråket er engelsk gjør elevene bedre rustet til studier i utlandet, og gjør også at de kan slippe unna engelsktester når de skal videre i utdanningssystemet. Andre fordeler er at de 3700 IB-godkjente skolene verden over bruker de samme læreplanene, slik at det er lett å sammenligne resultater.
Hvem passer IB for?
– Vanlige elever. Det er en myte at IB er en elite-elever der elevene må være veldig flinke. De konkurrerer seg inn, men det er ikke bare karakterene som teller, forklarer rektor Trond Hansen.
– Elevene må skrive motivasjonsbrev som også teller i opptaket. Vi er på jakt etter elever som vil dele og samarbeide. Det er viktigere å ha den motivasjonen enn å ha de beste karakterene. Vi vil ha elever som forstår at det er i lag med andre en blir bedre.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no