15. okt
HAGER: Folk på Haganes får mye søppel i hagene sine i løpet av vinteren.
 
– Alle har ansvar for søpla
– Det handler mye om holdninger, mener ordfører Cecilie Hansen. Søppelet flyter i hele kommunen og byen ser fæl ut, spesielt der flyveavfallet har samlet seg. Noen er mer utsatt enn andre.

Publisert: 23.apr.2014 13:21
Oppdatert: 23.okt.2017 10:38

– Det er prisen å betale for å bo i byen, sier Eirik Slagtern, som bor på hjørnet av torget. Den lille hekken hans er full av gatekjøkkenemballasje, tomme sigarettpakker, plastposer og tomflasker.

Litt ekstra

– Det ser helt jævlig ut, men når man har valgt å bo i byen, og kan gå i bare tøflene til butikken, så får man tåle at det blir mer søppel også. Men jeg håper selvsagt hekken blir høy og tett etterhvert sånn at det blir mindre i hagen min, sier han.
– Alle må jo rydde i hagen hver vår, og om det er litt ekstra er ikke det så farlig, sier han.

Turistmål

Men andre tar seg mer nær av det, og melder fra til avisa om plast som henger i trær og baksiden av Sjøsiden Senter, som er spesielt utsatt. Der samler det seg masse søppel som har blåst avgårde i løpet av vinteren.
Hurtigruteturistene med fotoapparat rundt halsen, som kommer gående, legger også merke til søppelet som ligger langs veien fra Haganes og helt inn til sentrum.

Alles ansvar

– Moloen er en skikkelig søppelfanger, og mye av søppelet fra byen havner der og på Haganes med vinden. Det er ikke pent, er ordfører Hansen enig i. Hvem har ansvaret for søppelet? Og det er vel ikke bare lokalfolk sitt søppel? Mye av søppelet er russiske tomflasker, både glass og plast.
– Det er selvsagt både hver og enkelt sitt ansvar, men også de som kommer på besøk sitt ansvar. Vi er jo opplært fra vi var barn til å ikke kaste søppel, men det kastes jo likevel, på gata, fra bilvinduer og overalt, sier Hansen.

Emballasje

– Vi har måttet stenge Rådhusplassen om kveldene på grunn av mye søppel fra bilene. Og vi har tatt opp med butikkene om det er mulig å gjøre noe med emballasjen. Mange russiske kunder tar varene ut av eskene for å ta mindre plass, og så er det kanskje ikke noe sted å gjøre av emballasjen. Men hva man skal gjøre med alt dette? Jeg tror jo vi har nok søppeldunker i byen, sier Cecilie Hansen.

Godt eksempel

Hun skal selv være med på den store ryddedagen, og håper mange vil være med og gjøre en innsats.
– Man kan jo gå foran som et godt eksempel, kanskje det hjelper litt. Og kanskje man skulle ha satt opp noen skilt som ønsker velkommen til en ren kommune, og sørget for å ha søppelcontainere når folk kommer til kommunen. Det er mye søppel hvert år, men vi må jo prøve å gjøre noe med det, vi kan ikke gi opp, sier hun.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no