12. des
USA I NORD: Hvor tett er egentlig koblingen mellom norsk og amerikansk militær etterretning? Mandag kommer forfatter og NRK-journalist Bård Wormdal til Kirkenes med sin nylig utgitte "Spionbasen". (Forfatterfoto: Pax forlag)
 
- Alle vet om det, men ingen snakker om det
Mandag kommer Bård Wormdal til Kirkenes for å snakke om militær etterretning i Norge.

Publisert: 28.nov.2015 14:33
Oppdatert: 23.okt.2017 10:58

Wormdals bok, «Spionbasen, den ukjente historien om CIA og NSA i Norge», ble nylig sluppet og er allerede utsolgt fra forlaget. Opplaget var ikke på mer enn 1 000 bøker. Interessen for emnet må ha overgått forlagets salgsforventninger med god margin.

Korpfjell

NRK-journalisten Bård Wormdal forteller at han har jobbet med temaet militær etterretning i 15 år.

- Etter at boka kom ut har jeg møtt mange som sier «endelig får jeg vite hva far min holdt på med». Dette er noe alle har visst om, men som ingen har snakket om. Jeg vil prøve å snakke om dette med utgangspunkt i skikkelige kilder.

- Jeg vil gi et helhetlig bilde av militær etterretning fra 2. verdenskrig og fram til i dag. Eller til for omtrent 15 år siden. Jeg kan ikke ta med helt fram til dags dato fordi jeg da ville skade dagens tjeneste.

Wormdal har blant annet intervjuet folk som har jobbet i den militære etterretningstjenesten. For eksempel Helge Mosand som jobbet på Korpfjell i Sør-Varanger, og Åge Strifeldt i Vadsø som arbeidet på det som var forløperen til spionskipet «Marjata» som i dag bruker Kirkenes som basehavn.

- Det jobber omlag 1 000 mennesker innenfor den militære etterretning i Norge i dag og det er store arbeidsplasser i nord, som for eksempel, Vardø, Vadsø og i Sør-Varanger, sier han.

USAs innflytelse

Undertittelen på boka viser til amerikansk innblanding i den norske militære etterretningstjenesten. Fra forlagets omtale av boka heter det at denne er «den første uavhengige gjennomgangen av dette hemmelige samarbeidet, som blant annet har resultert i store lyttestasjoner og radaranlegg i Nord-Norge, særlig nær grensen mot Russland». Forlaget stiller i omtalen også spørsmålet om i hvor stor grad etterretningen er under norsk demokratisk kontroll?

Bård Wormdal kommer med boka til Grenselandmuseet i Kirkenes førstkommende mandag.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no