21. okt
 
- Alt styres fra Oslo
Leder i Samisk kunsterforbund, Hege Annestad Nilsen, mener alt for få nordnorske og samiske kunstnere får utsmykningsoppdrag. - Alt styres fra Oslo, mener fotograf Torgrim Halvari.

Publisert: 23.mar.2017 16:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:17

Kunstuvalget ved det nye sykehuset i Kirkenes har bestått av ansatte på sykehuset, prosjektleder fra arkitektfirmaet OEC fra Oslo og kunstkonsulent fra byrået Mesén i Oslo. Ingen av de utvalgte kunstnerne er fra Nord-Norge og kunstbloggen som skal fortelle om historie og identitet er laget av en finsk og en norsk kunstner, men de er ikke fra Nord-Norge. Det har fått flere til å reagere.

Flyttet sør

- Man burde absolutt brukt flere nordnorske og samiske kunstnere i prosjekter i Nord-Norge, sier Hege Annestad Nilsen.

- Tidligere hadde vi et regionalt samarbeidsutvalg med nordnorske konsulenter som valgte kunstnere til utsmykninger i nord. Nå er det erstattet med Koro, Kunst i offentlige rom, som holder til i Oslo. Det var mange flere oppdrag til samiske og nordnorske kunstnere før, sier hun.

- Det finnes også veldig mange dyktige kunstnere og fagfolk i Nord-Norge og Sameland som kunne vært kunstkonsulenter til slike prosjekter. Sameland omfatter jo de nordligste delene av Norge, Sverige og Finland, så det er et stort område med mange flinke folk. Men nå velger man heller et firma sørpå som skal sette seg inn i forståelsen av lokalsamfunn nordpå. Når man skal velge utsmykning av et så viktig bygg som nytt sykehus i Kirkenes, burde man hatt mye sterkere lokal forankring, sier Annestad Nilsen.

- Oslostyrt

- Jeg tok kontakt med sykehuset fordi jeg var nysgjerrig på hva som skulle skje og fikk en redegjørelse for prosessen, sier Torgrim Halvari. Han stilte nylig ut 100 samiske portretter i Trondheim i forbindelse med samejubileet og arbeider mye i Finnmark.

- Jeg så ikke at jeg skulle ha en rolle i utsmykningen av sykehuset, men jeg er veldig opptatt av problemstillingen, at alt styres fra Oslo, sier han.

Halvari mener at man i mye større grad burde tenke at nordområdene er en region der man har mye større likheter mellom landene enn likheten mellom Finnmark og Oslo.

- Det er mye lengere til Oslo enn til Finland, for eksempel. I Finland er de mye flinkere enn oss til å se hvor man er og hvem man er når det handler om arkitektur og kunst. Jeg synes man burde strekke seg mye lengere for å finne kunstnere med lokal forankring, for de finnes, også i nord, sier han.

Ingen arena

Halvari mener det er mye vanskeligere for dyktige kunstnere i distriktene å få vist seg fram enn det er for kunstnere i Oslo.

- Her oppe kan man ikke gå på kafe og treffe de rette folkene. Her har man svært få arenaer for å få vist fram sin kunst. Kanskje ikke alle kunstnere er gode nok, men i en sånn sammenheng som nytt sykehus i Kirkenes burde det i seg selv være en arena for å få vist fram gode kunstnere fra nordområdene, og jeg er sikker på at vi har gode kunstnere i nord som kunne klart jobben like godt, mener Halvari.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no