21. okt
BEKYMRET: Elin Karinen Nilsen og Thor-Atle Svortevik tror de foreslåtte kuttene på fylkeskommunen kan skade skolen. Her er de i Kirkenes.
 
– Alvorligere enn noen gang for Pasvik folkehøgskole
De tillitsvalgte på Pasvik folkehøgskole tror det foreslåtte kuttet i skolebudsjettet vil gå ut over tilbudet til elevene som trenger støtte.

Publisert: 02.des.2015 16:01
Oppdatert: 23.okt.2017 10:58

– Det er alvorligere enn noen gang før, mener Elin Karinen Nilsen. Hun og Thor-Atle Svortevik er tillitsvalgte på Pasvik folkehøgskole, og de frykter fylkesrådmannens salderingsforslag.

Forslaget i forkant av budsjettbehandlingen på Fylkestinget, er å spare inn 1,1 million kroner neste år i forhold til dagens budsjett, og så å ha kuttet hele 2,5 millioner kroner til året etter.

Vanskeligstilte

Tilskuddet fra fylkeskommunen til skolen går til helsesportsenter, internasjonal satsing og særskilt tilrettelagt undervisning. Nilsen og Svortevik mener tilbudet til vanskeligstilte vil lide om tilskuddet kuttes, da de blir nødt til å si opp folk.

– Vi har folk ansatt i dag som tar seg av elever som krever tilrettelagt undervisning, og som hjelper å lære dem opp med dagliglivstrening, måltider, vasking og selvstell, sier Svortevik. Det kan forsvinne, mener han.

– I dag har vi åtte elever på tilrettelagt undervisning, og vi kan koste på oss å slippe inn elever som har utfordringer, det være seg dropouts fra videregående, eller folk som har blitt stigmatisert eller mobbet. Det føler vi oss tvunget til å forlate. Om vi får mindre tilskudd, vil vi bli nødt til å fokusere på ressurssterke elever som lettere kommer seg igjennom skolen, sier han.

Svortevik mener en del av innsparingene ved skolen dermed vil måtte settes inn andre steder, siden elevene trenger hjelp uansett.
De tillitsvalgte mener også bassenget som skolen drifter kan forsvinne med dette. De nevner også at kortkursene og fylkesleker for utviklingshemmede kan komme til å lide.

– Vi ser ingen andre måter. Det har gått så mange år i innsparingsprosessen, og vi er kuttet inn til beinet, slår Svortevik fast.

Foretak eller avvikling

Fylkesrådmannen mener også at Pasvik folkehøgskole kan driftes utenfor fylkeskommunen. Han anbefaler at folkehøgskolen gjøres om til et aksjeselskap, eller at det skilles ut til et eget fylkeskommunalt foretak som drives på selvkostprinsippet.

– Rådmannen hevder at det vil være liten effekt på det pedagogiske tilbudet. Det er feil. Om vi mister tilskuddet fra fylkeskommunen, snakker vi i hvert fall om fire arbeidsplasser som går, mener Svortevik.

– Denne skolen ble etablert som en statsskole, en kulturinstitusjon som skulle styrke den norske identiteten i Barents-området. Vi har en bred pedagogisk plattform med folk-til-folk-samarbeid og en egen språk- og integreringsklasse for utlendinger. Der tar vi inn noen syrere nå på nyåret, sier Svortevik.

Et tredje forslag, som forsåvidt ikke er det fylkesrådmannen anbefaler, er å avvikle hele folkehøgskolen. Da vil eiendommene i så fall selges.

Usikkert

Ap er det største partiet på fylkestinget denne perioden, men har ikke rent flertall. Ap-fylkestingsmedlem Geir Ove Bakken forteller at Ap vil bestemme seg i neste uke for hva de går for.

- At det er en stor og vanskelig sak, er det ikke tvil om, sier han.

SVA fikk tak i fylkesrådmann Øystein Ruud, men han var på møte og henviste til opplæringssjef Lisbeth Sandtrøen for kommentarer fra administrasjonen. Det har ikke lyktes å få tak i henne før deadline onsdag.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no