8. des
NÆRINGSAREAL: Områdene A og B som kommunen nå gir opsjon på i Kirkenes havn til Norterminal AS. (Kart: Sør-Varanger kommune).
 
- Ap utøver arrogant maktmisbruk
- Arbeiderpartiet brukte sitt flertall til å bedrive arrogant maktmisbruk i onsdagens kommunestyremøte, mener Høyres Eilif Johannesen.

Publisert: 29.okt.2016 07:12
Oppdatert: 23.okt.2017 11:10

Stridens kjerne er tildelingen av opsjon på to områder i Kirkenes havn til Norterminal AS, tildelt av Arbeiderpartiets rene flertall. Høyre mener at opsjonsområdene utgjør en betydelig del av indrefileten i Kirkenes havn, og partiet mener det er helt feil å gi én næringsaktør eksklusive rettigheter på de omsøkte områdene.

Allmennheten

Kaianlegget med bakarealene tilhører Sør-Varanger kommune, og det skal være til bruk for allmennheten. Høyre fikk derfor Senterpartiet, Fremskrittspartiet og Sosialistisk Venstreparti med på et fellesforslag om å utsette behandlingen av opsjonsavtalen, men Arbeiderpartiet brukte flertallsmakt ved å vedta avtalen med 14 mot 13 stemmer.

Johannesen understreker at denne saken ikke har noe med Norterminal og stamnett-terminal å gjøre.

- Partiet ville vært minst like kritisk dersom opsjonssøkeren var Kimek. Saken er utelukkende prinsippiell. Opsjonsavtalen er den mest prinsipielle og viktigste opsjonsavtalen kommunen noen gang har inngått. En slik avtale skal derfor ikke inngås mellom politisk ledelse og næringsaktøren på bakrommet, men legges åpent frem for debatt og demokratisk behandling i kommunestyret, sier Høyre-representanten i kommunestyret.

Kritisk til saksbehandling

Høyre er sterkt kritisk til saksbehandlingen i denne saken og ga også uttrykk for dette i onsdagens kommunestyre. Partiet krevde å få framlagt avtaleteksten for å kunne ta stilling i saken.

- Men politisk ledelse snudde på arrogant vis det døve øret til kravet. Høyre mener det er uetisk å bli påtvunget «behandling» av en avtale som innholdsmessig bare er kjent av ordføreren og et fåtall andre personer. Politisk ledelse dekker seg bak kommunens delegasjonsreglement som gir administrasjonen fullmakt til å inngå opsjonsavtaler med inntil ett års varighet. Delegasjonsreglementet inneholder imidlertid ingen bestemmelser som tilsier at en ikke skal brukte litt teft, eller rett og slett sunn fornuft. Politisk ledelse har utvist alt annet enn sunn fornuft i denne saken. Opsjonsavtalen er sannsynligvis ekskluderende for alle andre næringsaktører som kan få bruk for opsjonsområdene. Hva gjør kommunen hvis Henriksen Shipping Service og Nor-Lines Kirkenes er i posisjon til å inngå store kontrakter om leveranser til den 23. konsesjonsrunden, men som må si nei fordi politisk ledelse har tildelt de nødvendige næringsarealene til en opsjonshaver som ikke har noen kontrakt? Da er skandalen komplett, sier Johannesen.

Hinder

Høyre er sterkt kritisk til at kommunens politiske ledelse omtaler kommunen som næringsvennlig.

- Det er hårreisende at en kommune som politisk ledelse til stadighet omtaler som den mest næringsvennlige kommunen, effektivt legger hindre i veien for lokalt næringsliv på denne måten. En næringsvennlig kommune skal tilrettelegge for alle næringsaktører. Denne saken viser at en ikke skjønner hva næringsvennlighet innebærer. Saken viser nok en gang at slagordet «Sammen får vi det til» bare var honnørord i en valgkamp full av politiske festtaler fra Arbeiderpartiet, sier Johannesen.

- Høyre ber nå om at ordføreren snarest legger offentlig frem opsjonsavtalen han har inngått. Vi vil også snarlig fremme sak om å revidere delegasjonsreglementet i kommunen, sier Johannesen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no