7. des
DELTOK FOR FØRSTE GANG: Ine Eriksen Søreide gikk fra rollen som forsvarsminister til ny utenriksminister i oktober.
 
- Avstanden mellom Russland og vesten har økt
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) mener forutsigbarhet, tydelighet og gjenkjennelighet fremdeles skal være norsk russlandspolitikk.

Publisert: 23.feb.2018 07:55
Oppdatert: 23.feb.2018 08:09

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) ønsker et godt naboforhold med Russland. På Kirkeneskonferansens andre dag minnet Søreide likevel om at vi må kunne si ifra der Norge er uenig med naboen.

– Vi ønsker et utstrakt samarbeid om felles interesser mellom våre to land. Samtidig er Norge forankret i vestlige verdier med en forventing om gjensidig respekt og overholdelse av internasjonale avtaler som folkeretten, sa Søreide på talerstolen.

Økende militært nærvær

Situasjonen i nord preges av den økende militære styrkekonsentrasjonen på Kola. Det sivile samfunn er samtidig under press, mener Utenriksministeren.

– Vi har sett at den verdimessige avstanden mellom Russland og vesten har økt. Vi ser med bekymring på utviklingen på sivilt samfunn i Russland.

Vi står trygt på våre verdier og i det samarbeidet vi har med våre europeiske samarbeidspartnere.

Men vi erkjenner Russlands legitime sikkerhetsinteresser, sa Søreide under konferansen.

Avtale først i juli

Utenriksminister Søreide mente videre at 25 år med barentssamarbeid har vært svært viktig.

– Folk-til-folk samarbeidet og Barentssekretariatets arbeid er viktig. Samlet støtte til Barentssekretariatet har de siste tre år vært på 120 millioner kroner. Dette er et støttenivå som vil fortsette fra regjeringen, garanterte Søreide.

Om situasjonen rundt manglende avtale mellom UD og Barentssekretariatet om prosjektmidler siden utgangen av 2017 mente Søreide at media tegner et feil lys av saken.

– En ny treårig driftsavtale er på plass. Det kommer ny avtale om tilskudd for prosjektene som senest skal være klar den 1. juli.

Avtalen kan komme før hvis prosjektene som nå er i avslutningsfasen viser en god fremdrift, sa Søreide.

Havet blir neste område

Søreide varslet videre at regjeringen er i gang med revidering av sin nordområdepolitikk. Neste kapittel som skal under lupen er «havet», der regjeringen mener det ligger store fremtidige muligheter for landsdelen og regionen videre.

– Regjeringen har jobbet sterkt med samarbeid over grenser, næringsutvikling, infrastruktur (flyplasser, havner og veier), miljø og levende lokalsamfunn. Neste kapittel er havet som ikke bare handler om vår fortid, men også vår framtid, sa Søreide.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no